Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A vastagbél nyálkahártya...

A vastagbél nyálkahártya legkülső részét milyen sejtek alkotják és ezen sejtek működéséhez milyen anyagok elengedhetetlenek?

Figyelt kérdés

Tudom, kissé hülye kérdés, de nem igazán találtam túl sok konkrétumot erről.

Anyagok alatt pl nem vizet értek, ami minden sejthez kell.

2023. máj. 28. 23:00
 1/9 anonim ***** válasza:
74%

Ez nem "kicsit hülye kérdés" ebben a formában...

A válasz pedig az, hogy vastagbél hámsejtek, melyeknek ugyanazok az anyagok kellenek, mint az összes többi testi sejtnek. Részletesebb leírást az anatómiai szakkönyvekben találsz a kérdéses sejtekről.

Különben mi inspirálta ezt a kérdést? Próbálj valami konkrétabbat kérdezni!

2023. máj. 29. 00:01
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Egyrétegű hengerhám, a sejtjeit enterocytáknak hívjuk. Ugyanazokra a tápanyagokra és vitaminokra van szükségük, mint az összes többi hámsejtnek.
2023. máj. 29. 17:03
 3/9 anonim ***** válasza:
70%
Vannak ilyen “bélhívők”, akik szerint minden betegség visszavezethető valamilyen táplálkozási, vagy bélműködési rendellenességre.
2023. máj. 29. 19:19
 4/9 A kérdező kommentje:

#3 Nem tudom miről beszélsz.

Én spec vastagbélgyulladás sál küzdök bő 4 éve, gondoltam laikus fejjel nézelődök ezt azt, hátha tudok valamit kezdeni a kb reménytelen állapotommal.

2023. máj. 29. 23:13
 5/9 anonim ***** válasza:
Kérdező - kezdj el rendszeresen tápálékkiegészítőket szedni. Nem csak skorbutot, hanem seggvérzést is okoz a C vitamin hiánya! (Egy kigyógyult vastagbél-gyulladásos.)
2023. máj. 29. 23:20
 6/9 A kérdező kommentje:

#5 Kigyógyulni ebből mondjuk nem lehet, ez krónikus verzió.

(Colitis Ulcerosa)

2023. máj. 29. 23:29
 7/9 anonim ***** válasza:

Engem is ilyen hírrel örvendeztetett meg a "nagy tapasztalatú" szakorvos.

De mivel eléggé rosszul voltam az aminoszalicilátoktól (amiket szednem kellett alulról és felülről), és az endoszkópozást se kedveltem (aminek rendszeres ismétlése kötelező volt a gyógyszerek kiíratásához) - így inkább kigyógyítottam magamat vitaminpótlással!

:-)

2023. máj. 29. 23:46
 8/9 anonim ***** válasza:

P.S.

Mellesleg a "Colitis Ulcerosa" az enyhébb bélbajok egyike, melyből nekem bal oldali típusú volt (végbél + szigma-bél + vastagbél leszállóága). Ha úgy gondolod, hogy rosszul megy a sorod, akkor nézz utána a Crohn-szindrómának!

2023. máj. 29. 23:51
 9/9 A kérdező kommentje:

Ismerem mindkettőt. A Crohn átlagban tényleg rosszabb, de ismerek 1000x rosszabb állapotú colitises is, mint crohnost.

Nagyon egyéni mindenkinél a betegség lefolyása. Én szó szerint bármit csinálok jelenleg, az erős szteroid is éppenhogy tart.

Mindenesetre ha van időd/kedved, leírhatnád, hogy nálad pontosan hogy alakult a betegség, mit szedték, meddig, milyen tünetek, mióta nincs baj stb

2023. máj. 30. 08:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!