A fény terjedési sebessége lassul?
Azt ugye tudjuk, hogy a tér folyamatosan tágul.
Ezt nem lehetne észlelni, mivel a térrel együtt a mérőeszközünk is tágul, magyarán egy km annyival nagyobb lesz, amennyivel az adott térrész nagyobb lett és ezen belül is minden annyival nagyobbá válik minden irányban, mint amennyivel a tér nagyobb lett az adott szakaszon.
A fény sebessége viszont állandó, így annak a tér tágulása következtében egyre nagyobb utat kell megtennie, ahhoz, hogy mondjuk egy km utat megtegyen, amely már nagyobb, mint a fény kibocsátásakor volt, amit valójában csak úgy értelmezhetnénk, hogy a fény lassul?
Természetesen ez a lassulás elképesztően kicsi, hiszen a Világegyetem tágulása is roppant csekély értékű lehet kis szakaszon, mondjuk egy km-en belül. Így lehet, hogy csak hosszú idő alatt észlelhető, mondjuk százmillió, vagy milliárd évek alatt, de csak ez lenne észlelhető az Univerzum tágulásából?
Mivel tudod bizonyítani, hogy nem nőnek az objektumok a térrel?
"A fény sebessége pedig nem változik. Ha a múltban változott volna, annak nyoma lenne."
Éspedig?
Honnét lehet azt tudni, hogy a fény mondjuk ötmilliárd évvel ezelőtt milyen sebességgel terjedt?
Tudod mit?
Nézd meg magad.
Elég sok mindent leírtam már, ezeket sem érted.
Amit írtál, annál csak jobb lehet bármi, amit találsz.
Nem találtam erről semmit.
Például azt sem értem, honnét tudni, hogy egymilliárd, vagy akárcsak százezer évvel ezelőtt a galaxis mekkora volt, pláne ha a tér (és a galaxis) növekedésével minden nő, beleértve a méterrudat is?
A tér növekedését sem úgy mérik gondolom, hogy tegnap, meg ma mekkora volt?
Egyáltalán a vöröseltolódáson kívül van még valami, ami a világegyetem tágulására utal?
Szerintem nézzél Dávid Gyulát.
Sokat beszél erről, érthetően, szakszerűen.
Érdemes lenne megnézned.
Pedig mondott, de sajnos nem egy videóban, a kedvedért összefoglalva.
Keresd meg, milyen videói vannak, és nézzél meg legalább hármat, ami erről szól. Volt ez a téma is, ami téged érdekel, de a videó viszonylag kis része szól erről, szóval a címében nem lesz benne.
#14: "Például azt sem értem, honnét tudni, hogy egymilliárd, vagy akárcsak százezer évvel ezelőtt a galaxis mekkora volt, pláne ha a tér (és a galaxis) növekedésével minden nő, beleértve a méterrudat is?"
A fizikusokat csak az érdekli, hogy a galaxis hány méterrúd nagyságú volt. Ez szerepel a képletekben, ettől nem omlik össze a híd. Mondhatod azt hogy tegnap a méterrúd "fele akkora" volt, mint a mai méterrúd, a híd szempontjából ez mindegy. Ez olyan, mint hogy az animét tegnap a telefonodon nézted, ma a számítógépeden, valamilyen értelemben 20x akkora egy pixel, de ugyanúgy fullHD, és az anime szereplők ezt nem érzékelik. (Hülye hasonlat, tudom, de mondjuk az anime szereplők érzékelnék ha belerajzolsz painttel..)
Szerintem a fizikusok nem foglalkoznak azzal, hogy milyen módon nem érdekli őket ez a téma, de mondjuk a filozófusok igen, ez egy egészen kidolgozott témakör, fogalmakkal, összefüggésekkel, gondolatkísérletekkel. Székely Lászlónak voltak erről mindenféle anyagai, de az internet elromlott az utóbbi években, a keresők nem működnek, és az emberek levették a saját anyagaikat az egyetemi szerverekről.
"A tér tágulásával mindennek nőnie kellene."
Miért kellene? Végy egy dobókockát és tedd bele egy lufiba. Aztán kezd el fújni a lufit. Csak a lufi fújódik, a kocka marad akkora, amekkora volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!