Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi a szív pihenési ideje?

Mennyi a szív pihenési ideje?

Figyelt kérdés

Elvileg, ha percenként 75x húzódik össze és a kamrafalak elernyedése 0,08 másodperccel azt követően indul meg, hogy az ingerüli hullám a teljes kamrán végigfutott, akkor 1 perc és 37,5 mp-t pihen.

Ezt miből számolták ki?

2023. ápr. 3. 00:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
47%

Az 1. és a 3. flegmázás.

Nem értem, miért nem bannolják az ilyen illetőket, hosszú távon attól lenne több reklámbevétel, mert az maradna, aki tényleg megválaszolja a kérdést. Kb minden kérdés lehet érdekes.

Engem pl tök érdekelne, mennyit pihen a szív, de nem vagyok orvostanhallgató, és tudom, skandallum (mert a gyakorin minden válaszoló tökéletes), de felsőfokú angol nyelvvizsgám sincsen. Így kvázi esélytelen, hogy a gugliból megtudjam.

Kb annyi esélyt látok arra, hogy önállóan megtanuljam, mint arra, hogy egy orvostanhallgató (nyilván programozási előélet nélkül) 1 óra alatt megértse, mi az a futásidejű, fordítási idejű polimorfizmus és Java-ban működő, érthető példakódot írjon, ami ezeket szemlélteti.

Viszont ha konyhanyelven leírnák ide pár mondatban, tökre érdekelne és tanulnék belőle.

De a magyar társadalom ehhez túl frusztrált, amit név nélkül könnyű kiadni.

2023. ápr. 3. 10:23
 12/18 krwkco ***** válasza:

#kérdező

'Az első mondatban ott van, h “percenként”.'

És akkor percenként "1 perc és 37,5 mp-t pihen" ?????

Ha megírnád, hogy honnan másoltad ki hibásan ezt a feladatot, akkor előbbre lennénk...

2023. ápr. 3. 11:27
 13/18 anonim ***** válasza:
Elemezték a szív mozgását és az EKG görbéket - innen tudják a kardiológusok.
2023. ápr. 3. 12:22
 14/18 sadam87 ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ha esetleg beraktad volna az egész feladatot, akkor valószínű még kaptál is volna rá értelmes választ. Mert pusztán az általad megadott adatok alapján nem lehet kiszámolni.

(A többieknek írom, hogy a kérdés egy érettségi feladatból van. A feladatban viszont van egy ábra is, ami azt mutatja, hogyan terjed végig az ingerület a szíven, melyik részre mennyi idő alatt jut el. Ami érhető módon elég fontos a kérdés szempontjából. Szóval nem az eredeti feladat a hibás, csak nem sikerült ide berakni az egészet.)

2023. ápr. 3. 16:20
 15/18 anonim ***** válasza:
47%

Így már világos, de ezt így is meg lehet magyarázni.

Engem kifejezetten zavar, hogy pár éve bármilyen engem érdeklő kérdést nyitok meg, a kérdező ekézését találom ordenáré stílusban. Emiatt én magam is egyre ritkábban vagyok jelen.

Lehet, hogy a kérdezőnek ez egy sulis feladat, de ha már itt van, engem 30 évesen érdekelne, de az ekézést találom.... Igen irritáló dolog.

2023. ápr. 3. 16:29
 16/18 A kérdező kommentje:

Én sem értem, hogy miért nem lehet civilizáltan válaszolni.

Mindenesetre, köszönöm a javítást! Valóban van ott egy ábra, ami egy kicsit értelmezhetetlen számomra, mivel tized és százodmásodperceket ábrázol, de ha a színuscsomóból indul ki az ingerület, akkor miért mutat egyszerre a jobbkamránál is 0,17-et és a balkamránál is 0,17-et, ahol végül 0,22 mp alatt ér a végéhez, de ugyanúgy 0,21 mp alatt ér a jobboldali vénához is, ami teljesen ellentétes oldalon van?! 60/75=0,8 mp, ez lenne egy összehúzódási ciklus. Miért kell összeadni 0,22-vel, majd kivonni a 0,08ból a 0,03-at?

2023. ápr. 3. 23:27
 17/18 krwkco ***** válasza:

"Valóban van ott egy ábra"

Ez az ábra a net-en van? Link?

2023. ápr. 4. 01:26
 18/18 sadam87 ***** válasza:

Mivel a kérdezőnek még mindig nem sikerült, belinkelem én:

[link]

Itt a VI. feladatról van szó.

"ha a színuscsomóból indul ki az ingerület, akkor miért mutat egyszerre a jobbkamránál is 0,17-et és a balkamránál is 0,17-et, ahol végül 0,22 mp alatt ér a végéhez, de ugyanúgy 0,21 mp alatt ér a jobboldali vénához is, ami teljesen ellentétes oldalon van?!"

Valóban nem olyan egyszerű az ábra, de azért nem is értelmezhetetlen. Az alapján amit leírsz, nem vagy tisztában azzal, hogyan terjed végig az ingerület a szíven. Javaslom, hogy ennek nézz utána az érettségiig.

A konkrét kérdésedre válaszul: miért is meglepő, hogy a két kamrára egyszerre terjed az ingerület? Hiszen egyszerre kell összehúzódniuk (és ha nincs nagy galiba, egyszerre is húzódnak össze). Egyszerre terjed rá az ingerület a két kamrára a szív csúcsánál, és párhuzamosan fut végig rajtuk.

Egyébként az eredeti kérdést a következőképpen lehet megoldani. Mivel tudjuk, hogy 75 1/perc a szívfrekvencia, ebből ki lehet számolni, hogy egy összehúzódás ideje (átlagosan) 0,8 s. Az összehúzódás kezdetétől számítva 0,22 s alatt ér végig az ingerület az egész szíven. A feladat megadja, hogy az összehúzódás után 0,08 s-el kezd elernyedni a szív. Azaz az utoljára összehúzódó kamrarész a szívciklus kezdetétől számolva 0,3 s után húzódik össze. Tehát egy ciklusban 0,5 s-t fog pihenni a szív, azaz egy perc (75 ciklus) alatt 37,5 s-t.

2023. ápr. 4. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!