A meleg levegő akkor is felfele száll, ha tökéletesen el van keveredve a hideg levegővel?

Értem mit írsz, és nyilván lehet így ezt a kifejezést használni. (Mondjuk én még nem találkoztam vele.) De ez elég egyértelműen nem ugyanazt jelenti, mint a klasszikus értelemben vett hőmérséklet (hiszen azt részecskék halmazára definiálják, például pont a részecskék energiájának eloszlása alapján). Gondolom nem véltelenül írtad te is a részecske kontextusban következetesen idézőjelbe...
Egyébként elég sok egyetemi oldalon írják, hogy az atomoknak hőmérséklete. (Vagy legalábbis általában nem értelmeznek ilyesmit. Ami persze önmagában nem jelenti, hogy ne lehetne kiterjeszteni a fogalmat valahogy atomokra is. De én nem találkoztam még ilyennel. Esetleg mutatnál példát?) Például:
"The atoms do not themselves have a temperature. "
"Usually an individual atom doesn't have a definite temperature."

A levegőben az anyagi részecskék sebességeloszlása – statisztikus fizikai alapokon – egy haranggörbét követ. Te most egy kétpúpú görbét vártál attól, ha a hideg és a meleg levegőt teljesen összekeverjük. De nem ez lesz, mert egyből impulzust cserélnek a részecskék.
Valami hasonlót mégis meg lehet csinálni, éspedig ionizált gázban, villamos térerővel állandóan fenntartva a töltött részecskék energiatöbbletét a semlegesekéhez képest. Pl. ívkisülésben. Ott valóban jellemezhető eltérő hőmérsékletekkel az atomok, a kationok és az elektronok sokasága.

#12 (22:48) - és íme, egy sületlen kérdésből eljutottunk a nem izotermikus plazma fogalmáig!
:-)
A gyakorikérdések oldal a magyar kultúra megmentője - Kossuth díjat a megalkotóinak!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!