Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Léggömb tömege?

Laji2 kérdése:

Léggömb tömege?

Figyelt kérdés

Jó pár évtizede voltam utoljára fizikaórán, de emlékszem, akkor sem tudtam a választ (mindig elfelejtettem megkérdezni). S azóta sem, bár időnként eszembe jut a dolog.

Vegyünk egy felfújható, jó nagy gumi léggömböt. Legyen a tömege, mondjuk, 50 gramm. Fújjunk bele pontosan 1 m3 levegőt, aminek a tömege kb. 1,293 kg.

Ha mérlegre tesszük, mit mutat? 50 grammot vagy 1,343 grammot?

A gumi léggömbbe fújt levegő nyomása a gumi rugalmassága miatt nagyobb lesz a légköri 1 atmoszférától. Ha olyan léggömböt veszünk, ami nem rugalmas, és pont 1 m3 levegő fér bele, tehát nem lesz benne túlnyomás: módosul-e a válasz?

#levegő #légnyomás #léggömb #levegő tömege #levegő súlya
2023. márc. 8. 22:16
 1/7 A kérdező kommentje:
Elnézést, keverten használtam a vesszőt: először ezres határolóként, utána meg tizedesvesszőként. Helyesbítem: "aminek a tömege kb. 1.293 kg".
2023. márc. 8. 22:20
 2/7 anonim ***** válasza:
94%

Ahogy a vizipik mondja: Minden vizbe martott test a sulyabol annyit veszt amennyi az altala kiszoritott viz sulya.

Ez termeszetesen levegore is igaz.

A merleg az sulyt mer, nem tomeget, ezert a fenti mondokatvalkalmazva rajohetunk, hogy ha a leggomb terfogata eppen 1m3, akkor annyi sulyt veszt mint az altala kiszorittot levego sulya, vagyis a merlegen csak az 50g-nak megfelelo sulyt fogjuk merni.

Ha a leggomb terfogata kisebb mint 1m3 (peldaul a leggomb rugalmassaga miatt), akkor a leggomb kevesebb sulyt veszt es igy a merlegen tobbet fog nyomni. Persze nem 1343g-ot, mert azt akkor mutatna, ha a kozel 1 kilonyi levego elhanyagolhatoan kicsi terfogatban lenne osszesurusodve, de minden esetre 50g-nal valamivel nagyobb erteket mutatna a merleg.

2023. márc. 8. 22:44
 3/7 A kérdező kommentje:
Hmm... Nagyon ésszerűnek tűnik. Akkor most a következő feladatom az, hogy alaposabban utánanézzek Arkhimédész törvényének. Eddig pofonegyszerűnek, magától értetődőnek véltem, de most mégsem tűnik annak. Talán mert magunk elé képzelve annyira nyilvánvaló az igazsága, azért nem gondolkodtam el sosem az igazi levezetésén.
2023. márc. 8. 23:06
 4/7 A kérdező kommentje:
Más. Súly/tömeg: nyilván én is tudom a különbséget, csak nem akartam ezzel is hosszabb lére ereszteni. A mérlegek kilogrammot, nem kilopondot (vagy Newtont) írnak ki. Földfelszínen végül is egyre megy.
2023. márc. 8. 23:49
 5/7 anonim ***** válasza:
62%

Pedig Archimédesz éppen egy kádba csobbanáskor kiáltott fel: Heuréka! Megtaláltam! a megoldást.

Vannak a newtoni törvények, amelyek az erő tömegre gyakorolt hatásáról szólnak. Egy testnek van tömege, amit többek között kg-ban adunk meg. Ez a tömeg mértékegysége. Ha a testre erő hat, akkor a test gyorsul. Mindaddig, amig tud. Amikor eléri a mérleg lapját, nem tud tovább gyorsulni, mert a mérleg azzal azonos erővel hat rá, mint amekkorával ő a gravitációs erő hatására. Ha a mérlegre rovátkákat (amiket megszámolva mennyiséget kapsz) teszünk, akkor leolvashatsz egy értéket, ami egy erő értéke, és nem tömegé. F = m*g, ha CGS (MKS) rendszerben adod meg, akkor világosan látszik, hogy ebben éppen 9,81-szer nagyobb értéket kapsz a tömegnél, ugyanis ekkora a "g" érték a földfelszínen. És ez lesz a súly, ami tehát erő mértékegység, szemben a tömeg mértékegységével. Az más kérdés, hogy a hétköznapokban ezt kerekítve, kilopond helyett kilogrammnak mondjuk, sajnos ebből sokan azt a téves következtetést vonják le, hogy súly vagy tömeg egyre megy. Ennyi erővel mondhatnánk, hogy a fény meg energia ugyanaz, hiszen a fény mennyiségét jellemezhetjük azzal az energiával is, amelyet hordoz.

2023. márc. 9. 12:23
 6/7 A kérdező kommentje:

Nem tudom, a #2 meg az #5 válaszoló ugyanaz-e. Alábbi válaszom az utóbbinak szól.

Nem adtam rá okot, hogy olyan hülyének nézzen: nem vagyok tisztában a tömeg és súly közti különbséggel. Legközelebb az összeadás műveletét magyarázza el?

2023. márc. 11. 12:14
 7/7 anonim ***** válasza:
Jó kérdés
2023. júl. 26. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!