Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A foton hogy nem ütközik bele...

A foton hogy nem ütközik bele a levegő molekuláiba?

Figyelt kérdés

2023. febr. 28. 15:20
 1/4 Kólauborkával ***** válasza:
92%
Beleütközik és le is tud “pattanni” róla. Ezt hívják szórt fénynek.(?)
2023. febr. 28. 15:22
 2/4 anonim ***** válasza:
82%
Ha nem lenne soha ilyesféle "ütközés", akkor az ég nem lenne nappal világoskék!
2023. febr. 28. 16:40
 3/4 anonim ***** válasza:
78%

Általában a foton nem szóródik a levegő molekuláin ahhoz azok túl kicsik. (~0,5nm)

Ha nem így volna direkt fény nem is létezne.

Persze vannak nagyméretű szerves molekulák amiken már szóródik a fény.

Azt mondják, a mérethatár a fényszóráshoz a fény hullámhosszának a tizede ami kb 50nm. Ennél a méretnél Kezdődik a Rayleigh-szórás.

500nm környéki méretű objektumon a Mie féle szórás, az ennél sokkal nagyobbakon pedig a geometriai szórás. A három féle szórás azért van megkülönböztetve, mert azok különböző módon és mértékben történnek.

2023. febr. 28. 20:26
 4/4 Kólauborkával ***** válasza:

Ezt még nem ismertem, de köszönöm, érdekes anyag volt, amit elolvastam most róla.

Minden esetre GYK-ra még jól esz a lepattan a foton a levegőmolekulákról, ennek ellenére értem mi a különbség.

2023. márc. 1. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!