Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tudom megnézni, mennyi a...

Kisdani19830112 kérdése:

Hogy tudom megnézni, mennyi a helyi idő egy helyszínen?

Figyelt kérdés
A Nap nem akkor delel tetszőleges helyszínen mikor a pontos idő 12:00, hanem amikor a tartózkodási helyem felett zenitel!

2023. febr. 24. 23:32
 1/6 A kérdező kommentje:
Kíváncsi lennék, ahol én lakok mennyit mutat az órám, amikor valóban delel a nap a kertem felett. Érdekel hány óra van a kertekben, ha helyi időt nézünk.
2023. febr. 24. 23:34
 2/6 anonim ***** válasza:
65%
Szúrj le egy hosszú botot a földbe függőlegesen, aztán nézd az árnyékát. Amikor a legrövidebb, akkor nézd meg, mennyi az idő, akkor delel a Nap.
2023. febr. 25. 01:00
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

[link] timeanddate.com/sun/@45.71,-73.54

Az utolsó oszlop a Solar Noon. A koordinátákat tetszőlegesen átírhatod a link végén, de néhány 'orszag/varos' kombináció is működik, például:

[link] timeanddate.com/sun/hungary/kecskemet

Ebben a programban a tetszőleges égitest helyzetét tudod nézni a földfelszín tetszőleges helyéről tetszőleges időpontban. Az égitest akkor delel (szerintem a zenitel szó mást jelent, már ha használják a csillagászatban), amikor a legmagasabban van a horizont felett, tehát az 'alt' (mint altitude) koordinátája a maximális. (Mellesleg a Ráktérítőtől északra ilyenkor a Nap mindig pontosan déli irányban van az égen.) [link] stellarium.org

Felhős időben amúgy lehet, hogy egy polárszűrős szextánssal is tudod mérni a Nap látszó magasságát, annak a pontosabb megállapításához pedig, hogy mikor legrövidebb az árnyék/van legmagasabban a nap azt javaslom, hogy bizonyos időközönként írd fel, milyen hosszú volt/magasan láttad, és utána ábrázold grafikonon, és a grafikon alapján határozd meg a delelés időpontját.

Kezdetleges szextánst egy szögmérő, egy vízszintmérő, egy fonal és egy súly segítségével tudsz összeállítani.

2023. febr. 25. 09:21
 4/6 anonim ***** válasza:

> (Mellesleg a Ráktérítőtől északra ilyenkor a Nap mindig pontosan déli irányban van az égen.)

Ez alapján is tudod nézni, mikor delel, szerintem pontosabb is lesz, mint az árnyék hosszát méregetni, mert csak a párhuzamosságot kell figyelned egy kijelölt észak–déli iránnyal. Annyi buktató van, hogy a mágneses észak pár fokkal eltér a Föld forgástengelye által kijelölt északtól, erre vagy korrigálj, ha iránytűvel jelölnéd be az észak–déli irányt, vagy térkép alapján tájolj.

2023. febr. 25. 09:30
 5/6 anonim ***** válasza:

Állítsd be a megfigyelő pozícióját és megmondja:

[link]

2023. febr. 25. 14:02
 6/6 anonim ***** válasza:
Leginkább a megfelelő eszközökkel tudod megnézni a helyi időt. Rengeteg ilyen van, közülük a legegyszerűbb a #2 által javasolt módszer ekkor is, ha sok olvasója nem értette meg. De ez az ő problémájuk.
2023. febr. 25. 18:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!