Hogy tudom megnézni, mennyi a helyi idő egy helyszínen?
[link] timeanddate.com/sun/@45.71,-73.54
Az utolsó oszlop a Solar Noon. A koordinátákat tetszőlegesen átírhatod a link végén, de néhány 'orszag/varos' kombináció is működik, például:
[link] timeanddate.com/sun/hungary/kecskemet
Ebben a programban a tetszőleges égitest helyzetét tudod nézni a földfelszín tetszőleges helyéről tetszőleges időpontban. Az égitest akkor delel (szerintem a zenitel szó mást jelent, már ha használják a csillagászatban), amikor a legmagasabban van a horizont felett, tehát az 'alt' (mint altitude) koordinátája a maximális. (Mellesleg a Ráktérítőtől északra ilyenkor a Nap mindig pontosan déli irányban van az égen.) [link] stellarium.org
Felhős időben amúgy lehet, hogy egy polárszűrős szextánssal is tudod mérni a Nap látszó magasságát, annak a pontosabb megállapításához pedig, hogy mikor legrövidebb az árnyék/van legmagasabban a nap azt javaslom, hogy bizonyos időközönként írd fel, milyen hosszú volt/magasan láttad, és utána ábrázold grafikonon, és a grafikon alapján határozd meg a delelés időpontját.
Kezdetleges szextánst egy szögmérő, egy vízszintmérő, egy fonal és egy súly segítségével tudsz összeállítani.
> (Mellesleg a Ráktérítőtől északra ilyenkor a Nap mindig pontosan déli irányban van az égen.)
Ez alapján is tudod nézni, mikor delel, szerintem pontosabb is lesz, mint az árnyék hosszát méregetni, mert csak a párhuzamosságot kell figyelned egy kijelölt észak–déli iránnyal. Annyi buktató van, hogy a mágneses észak pár fokkal eltér a Föld forgástengelye által kijelölt északtól, erre vagy korrigálj, ha iránytűvel jelölnéd be az észak–déli irányt, vagy térkép alapján tájolj.
Állítsd be a megfigyelő pozícióját és megmondja:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!