Ha jódba elmorzsolt C vitamint teszek, az oldat átlátszóvá válik. Mi ennek a kémiai/biológiai magyarázata?
A C-vitamin (aszkorbinsav) kémiai szerkezete két hidroxil-csoportot tartalmaz, amelyek hidrogén-kötéseket képeznek a vízmolekulákkal. Amikor a C-vitamin hozzáadódik egy vízoldathoz, a hidroxil-csoportok hidrogén-kötéseket képeznek a vízmolekulákkal, és az aszkorbinsav részecskéi szétválnak, vagyis diszocálnak. Ezzel növekszik a vízoldatban található kis molekulák száma, ami növeli a vízoldat törésmutatóját, így az oldat átlátszóbbá válik.
A C-vitamin diszociációja azt is eredményezi, hogy a hidroxil-csoportok savas közegben képesek protonát veszteni, vagyis ionizálódnak, és ezzel a vízoldat pH-ja csökken. Az ionizált formák színezetlenek, így a C-vitamin hozzáadása általában átlátszóbb oldatot eredményez.
Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin hozzáadása nem változtatja meg az oldat összetételét, csak annak fizikai tulajdonságait befolyásolja. A C-vitamin hozzáadása általában nem befolyásolja a reakciók eredményét, hacsak a pH nem változik annyira, hogy a reakciók működése megváltozik.
Összefoglalva, a C-vitamin diszociációja és ionizálódása vezet az oldat átlátszóbbá válásához, és csökkentheti a vízoldat pH-ját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!