Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha összeérintem a fázist és a...

Ha összeérintem a fázist és a nullát, miért a villanydoboz biztosítékát vágja le?

Figyelt kérdés
Gyansan alacsony volt a feszültség, villogtak a lámpák és a klíma is le-leállt, így mértem egyet multiméterrel. A konnektorokban 180 V van, mértem egyet egy kitekert izzó foglalatában és véletlenül összeérintettem a fázist és a nullát, kint a házon kívüli szekrényben pedig levágta a 16A-s megszakítót. Hogyhogy nem házon belül vertem le a kismegszakítót? A Fí-relé sem kapcsolt le. Így kell ennek lennie?

2023. febr. 17. 15:03
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A Fi relé miért kapcsolt volna le attól, hogy a fázist és a nullát összeérinted?

A Fí relé arra való, hogy az "elszivárgó" áramot érzékelje, és akkor kapcsoljon le.

A Fí relén átmegy a nulla és a fázis is, és azt "nézi", hogy ugyanannyi áram folyik-e át a kettőn, pontosabban egy bizonyos küszöbértéken belül van-e(tipikusan 30 mA).

Ez akkor fordulhat elő például, ha a föld felé "folyik el" valamennyi áram, pl. egy emberen keresztül.

Hogy miért a kinti és miért nem a benti kismegszakítót verte le - pl. a más a karakterisztikája a két megszakítónak, a benti az "lassabb", a kinti meg "gyorsabb".

2023. febr. 17. 15:14
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A benti kismegszakító az üzembiztonság miatt tűri a nagy áramlökéseket, míg a kinti gyorsan old a névleges érték felett.

Az sem biztos, hogy megfelelő típusok vannak szerelve, mert ha a kinti nem olvadóbiztosíték, akkor mindenképp illene a benti után oldania.

2023. febr. 17. 15:23
 3/3 Szirty ***** válasza:
100%

Igen a fi relét nem érdekli a fázis-nulla zárlat. Nem az a feladata (már ha nem kombinált, mert van olyan is).

Az a megszakító/biztosíték old le amelyik gyorsabb.

A karakterisztika a túlterhelésre vonatkozik, a zárlati áram azonban több kA is lehet. (a zárlat nem túlterhelés)

2023. febr. 18. 16:13

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!