Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Emberek között van különbség,...

Emberek között van különbség, hogy ki mennyire lát jól a sötétben? Min múlik?

Figyelt kérdés

Magamból tudok csak kiindulni, illetve a körülöttem lévő emberekből.

Mindenki villanyt kapcsol mindenhez, még a lépcsőházban is, mikor simán látni mindent.

Lakásban ugyanígy, a beszűrődő fények elegek ahhoz, hogy simán meg tudjak csinálni akár egy szendvicset is, vagy hogy problémamentesen közlekedni tudjak.

Azt hittem, ez tök megszokott dolog, de folyton hiszti van körülöttem, hogy kapcsoljak már villanyt, mert nem látnak semmit, pedig ezt nehezen tudom elhinni, de mégis ezt mondják.

Nekem annyi problémám van a villannyal, hogy nagyon fényérzékeny vagyok, bántja a szememet, és fájni kezd a fejem tőle.

Ugyanígy vagyok a képernyővel is, teljesen le van véve a fényerő a telefonomon, és ha valakinek mutatni akarok valamit, egyből azzal jön, hogy nem lát semmit, mert sötét a képernyő…

Ekkora különbség lehet a látásban még azonos fajok között is?

2023. febr. 1. 15:58
 1/7 A kérdező kommentje:
Az első bekezdésben leírtak nyilvánvalóan az esti órákra vonatkoznak.
2023. febr. 1. 15:59
 2/7 anonim ***** válasza:
89%

Ezt inkább úgy képzeld el, mint hogy valaki szereti, ha erősen masszírozzák, valaki meg nem.

Azaz ugyanazt érzékeljük, de máshogyan éljük meg.

Ők nem rosszabbul látnak a sötétben, ugyanazt látják, mint te, csak nekik nem az a kényelmes.

Ha akarja az ember, simán hozzá tud szokni a változáshoz, akkor meg már az lesz kényelmetlen, ami régen ez volt.

2023. febr. 1. 16:03
 3/7 anonim ***** válasza:
87%
*ami régen az volt
2023. febr. 1. 16:03
 4/7 anonim ***** válasza:
87%

Nem erről van szó. Hanem arról, hogy a szem hozzászok egy fényerőhöz, és nem tud egyik pillanatról a másikra alkalmazkodni, percekbe telik neki. Te folyton félsötétben vagy, alacsony fényerőre állított képernyővel stb. Ehhez van hozzászokva a szemed. Ő pedig a nagy fényerőn nézi a minitort stb. és mikor a tiedét nézi, ne tud hirtelen alkalmazkodni a szeme.

Jó példa, hogy ha esete 'vaksötétbe' lekapcsolja az ember a világitást, akkor hirtelen kb semmit nem lát. De percek múlva már alkalmazkodik a szem, és bár olvasni azért nem tudna, de a bútorokat, stb azért látja elég jól.

Te a leírásod alapján folyton sötétben vagy, aki a világosról jön, persze, hogy nem lát szinte semmit abban a félsötétben, amihez a te szemed egész nap hozzá szokott.

2023. febr. 1. 16:12
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel együtt különbségek is vannak az emberek között.

PLUSZ: te nyilván megtanultad, hogy egy picit félrenézel.

Ő meg nem, a sárgafoltra esik a fény, ott pedig éjjel egy kukkot nem lát.

2023. febr. 1. 16:28
 6/7 anonim ***** válasza:
94%
Igen, van különbség ebben is, mint mindenben. Van, aki tompábban érez szagokat, van, aki gyengébben hall, másnak meg több fény kell ahhoz, hogy rendesen lásson. Meg ugye az is eltérő, hogy ki mekkora fényerőt érez komfortosnak.
2023. febr. 1. 16:53
 7/7 anonim ***** válasza:

Bizonyos különbségek vannak az egyes emberek között is. Ráadásul a korral erősen csökken a szem érzékenysége.

Engem például gyerekkoromban egyáltalán nem zavart a gyenge fény az olvasásnál sem, manapság viszont igencsak adok a környezetem jó megvilágítására.

2023. febr. 3. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!