Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A kávézacc valóban jó a...

A nagy Levin kérdése:

A kávézacc valóban jó a lefolyó tisztítására, tisztán tartására, vagy ez csak tévhit?

Figyelt kérdés
A neten találtam véleményeket pro és kontra is. Magamtól arra hajlanék, hogy nem jó ötlet zaccot rakni a lefolyóba, de lehet, hogy mégis működik. Ha igen, akkor arra nyilván van valami tudományos magyarázat (mit tudom én ledörzsöli a lerakódást, vagy táptalaj a lebontó baktériumoknak)
2022. dec. 22. 12:17
1 2
 11/15 NTBS ***** válasza:
100%
Egyértelműen tévhit.
2022. dec. 22. 19:11
 12/15 anonim ***** válasza:

Egy ilyen okos ember - mint "A nagy Levin" - miért kérdez ilyet?

Hisz nyilvánvalóan tudja, hogy hülyeség a dolog!

2022. dec. 22. 22:41
 13/15 A kérdező kommentje:

#12 egyrészt nem vagyok én olyan nagyon okos, másrészt volt már, hogy valamit hülyeségnek hittem és kiderült, hogy nem az.

Mint írtam, én sosem raktam zaccot a lefolyóba (pont azért, mert nem hiszem, hogy működne), de akár igaz is lehetett volna, és nyilván nem úgy gondoltam, hogy kilószám tömködik a lefolyóba.

2022. dec. 22. 23:41
 14/15 anonim ***** válasza:
77%

A szódabikarbónás ecet nem minden esetben tévhit. Előfordulhat olyan jellegű dugulás, mondjuk pont ilyen kávézaccos, amikor hatásos lehet. A belekanalazott szódabikarbónára ecetet öntesz, akkor az lemossa a lefolyóba, mialatt feloldja, bőséges CO2 keletkezése közben. És ez a lényeg, hogy a keletkező CO2 fellazíthatja a dugulást, amit utána már könnyebb pumpával megindítani.

Persze ez csak bizonyos esetekben működik. Egyébként pont ezért volt aluminiumreszelék is keverve a régi békebeli lefolyótisztító porba (Szi-ti talán), az meg a NaOH-val keverve víz mellett hidrogént fejlesztett, attól bugyborékolt.

A zaccos viszont tényleg semmire nem jó, az tévhit.

2022. dec. 23. 03:59
 15/15 anonim ***** válasza:
#14 (03:59) Csak az a lényeg, hogy a szódabikarbónát soha nem keverjük össze az ecettel, hanem csak akkor alkalmazzuk a másik összetevőt, amikor az első már ráért kifejteni a maróhatását!
2022. dec. 23. 12:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!