Milyen mikroszkópot ajánlanátok?
Sziasztok!
Mikroszkópot szeretnék vásárolni, de nem tudom pontosan milyen és melyik gyártó között érdemes keresgélni egy biológus hallgatónak. A laborban lévő több milliós kategória, így az persze ugrott. Tanulási célból lenne rá szükségem, amely akár használható komolyabb dolgok tanulmányozására, megfigyelésére is.
Szia !
Én a magam részéről egy használt régebbi mikroszkópot, Zeisst, lomot, Pzot ajánlanék . Ezek sokáig használhatóak. De azt azért tudni kell hogy vigyázni kell mert kb mindegyiknek van valami baja , amit nem látsz feltétlen a képeken. A legtöbbnek be van állva a fókuszáló része, szét kell szedni lemosni a megkövült régi zsírt és újrakenni. Ha a lencsék hibátlanok és a mikroszkóp hiánytalan akkor többnyire rendbe rakható. Ha a lencsék sérültek akkor azzal nem tudsz mit csinálni, ha csak piszkosak akkor óvatosan tisztíthatóak.Jó esetben javítható, de az a legjobb ha te magad rendbe tudod tenni mert szervizben súlyos tízezrekbe kerülhet.
Ha mindenképp újat akarsz akkor maradnak a kínaiak, mivel a legolcsóbb Zeiss is minimum 750000Ft ha nem több. A makszutov.hu-t vagy a távcső.hu-t ajánlom mindegy melyiket választod , kínai mikroszkópokat árulnak minőségre kb. egyformák. Csak az árat meg a felszereltséget nézd. mivel komolyabban szeretnéd használni azt mondom legyen binokuláris, legyen tárgymozgatója, legyen kondenzora , 100x immerziós objektívje , és előny ha plan objektívjei vannak( persze drágább is) Egyébként használtnál is ezeket ajánlanám:)
ha érdekel még valami nyugodtan kérdezz:)
#2 az is lehet hogy érdeklődik ilyesmi után? Mondjuk hobbiból?
nekem is van otthon, nem a munkám, nem a tanulás miatt hanem mert jó dolog...
Nekem egy kínai van, kb 30.000 Ft lenne mai áron, azt tuningolgatom (kondenzor upgrade, kamera, polarizátorok stb).
Cikket írni nem fogok a felfedezésekböl de ilyen hobbi bizb@sznak amit néha előveszek tökéletes.
Szerintem nem éri meg otthonra félmilliós mikroszkópot venni, hacsak nincsenek komoly, célzott terveid vele. A kutatóintézei infrastruktúra nélkül kb ki sem tudod használni a képességeit. Otthoni felhasználásra egy 50-80.000-es jobbanan felszerelt kínai már több mint elég.
Ha komoly terveid vannak és beruháznál egy professzionális gépbe, akkor specifikáld a célokat és utána lehet hogy tudok segíteni a kiválasztásban.
#9 nekem nincs bresserem, de sok rosszat hallottam róla.
Azonkívül a vilàgítása sem az igazi. Kondenzora sincs. Ha tökéletes lencséi lennének akkor sem lehetne olyan képe mint egy normális beépített megvilágítású Zeissnek. Ha nem láttok különbséget akkor nem tudjàtok normálisan beállítani a Zeisst. Nem tudom ugyan milyen Zeissről van szó de ha nem tükrös hanem beépített megvilágítású azoknak általában Köhler megvilágítása van. Természetesen a tükrösökkel is lehet Köhler megvilágítást csinálni ha van mikroszkóplámpád hozzá.Ha azt normálisan beállítod ahogy kell mindenképpen jobb képe kellene hogy legyen. Azonkívül többek szerint a Bresser NV meg Al lencséi sem túl jók. Ezt nem tudom , csak hallottam. Hogy a világításuk szar azt képekről is látni. Azonkívül a kondenzor szerintem kell ha normálisan akarsz mikroszkópozni, sokkal több lehetőség van vele különféle extra megvilágítási módszerekre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!