Oktán izomerei. 3-metil-3etilpentán?
Wikipédián találtam csak meg de úgy írta le, hogy:
H3C-CH2-(H3C)C(CH2-CH3)-CH2-CH3
Ezt hogy tudom lerajzolni a füzetembe? Mi jön miből?
A többi izomernél tudtam értelmezni de itt nem.:(
Így fog kinézni:
Ilyen esetekben amikor a képletből nem egyértelmű a nevéből kell kiindulni. A kémiai neveket többnyire szigorú szabályok alapján alkotják, amiknek a célja hogy a név egyértelműen leírja a molekula szerkezetét.
Ebben az esetben van két prefixünk a 3-metil és a 3-etil, és a fő tagunk a pentán. Ebben az esetben a kiindulunk a pentánból feltudunk rajzolni egy 5 tagú szénláncot. Majd elkezdhetjük felrajzolni rá a mellékágakat, amiket a prefixek specifikálnak. A 3-metil azt jelenti hogy a heptán harmadik szénatomjáról lelóg egy metil csoport, a 3-etil pedig hogy a pentán harmadik szénatomján egy etil csoport is van.
Tehát a szám jelöli hogy a főlánc hányadik szénatomján van a mellékcsoport, a szám utáni név megmutatja hogy mi az a csoport, a fő tag meg hogy milyen a lánc. Ha bővebben érdekel itt még tudsz erről olvasni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!