Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik dinoszaurusz volt a...

Melyik dinoszaurusz volt a legokosabb?

Figyelt kérdés

Olvastam egyről, hogy ha tovább fejlődött volna, nála kialakulhatott volna az intelligencia.

Melyik volt ez?

2022. szept. 12. 17:51
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, keresd meg amit olvastál. Én meg olvastam egyszer egy madárról, ami ha nem hal ki akkor még élne, melyik volt ez?

Egyáltalán, miben mérjük az okosságot? Mi alapján kell megállapítani valakiről, hogy okos-e? Ez olyan egyszerű, magától értetődő kérdés?

A testéhez képest a legnagyobb agya a Troodon-nak volt.

2022. szept. 12. 17:59
 2/13 A kérdező kommentje:
John Gribbin ír erről az "Egyedül vagyunk" című művében. De most nincs nálam a könyv.
2022. szept. 12. 18:28
 3/13 A kérdező kommentje:
Arra is kíváncsi lettem volna, hogy itt az oldalon mennyire értenek egyet Gribbin-nel. De akkor, ha nem tudja senki, majd megnézem melyik dinó volt az, és leírom. Aztán majd beszélünk róla
2022. szept. 12. 18:30
 4/13 anonim ***** válasza:
94%
A philosoraptor.
2022. szept. 12. 18:33
 5/13 anonim ***** válasza:
91%
Varjú.
2022. szept. 12. 21:32
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

"Olvastam egyről, hogy ha tovább fejlődött volna, nála kialakulhatott volna az intelligencia."

Az intelligencia szintje folyamatosan nott a torzsfejlodes soran, es eleg nagy elteres mutatkozik az egyes csoportokon belul is. Egy nemetjuhasz intelligensebb mint egy csivava, de mindketten ertelmesebbek mint egy keszeg.

2022. szept. 13. 01:57
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

A Thesaurus

[link]

2022. szept. 13. 10:11
 8/13 TappancsMancs ***** válasza:
Az Ocossaurus.
2022. szept. 13. 12:45
 9/13 anonim ***** válasza:
Az éden sárkányaiban is van szó egy kb. kutya méretű őshüllőről, amely két lábon járt és használta a kezét fogásra. A szerző ebben látott potenciált, hogy egy intelligens lénnyé váljon. Nem tudom mennyire hiteles ő szakmailag. Viszont igen érdekes kontrollcsoport lett volna, ha úgy alakul... persze ez ennél bonyibb.
2022. szept. 13. 13:44
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg a Troodonra gondolt, amit kb. a 70-es évektől egészen a közelmúltig gyakran emlegettek úgy, mint "a legintelligensebb dinoszaurusz". De ezt az elképzelést több oldalról támadták és ma már inkább egy régi bugyuta hiedelemnek tartják. Eleve a Troodon nevet külön kellett választani a szóban forgó dinoszauruszról, mivel maga a név csak egy pár fogkövületre vonatkozik, és nem tudunk tökéletesen beazonosítani, hogy pontosan melyik állathoz tartoznak. Az egykor Troodonnak nevezett állatott már különválasztották több különböző nemzetségre, melyek közül a Stenonychosaurus a leghíresebb. Ha régi irományokban Troodonról van szó, akkor valószínűleg igazából a Stenonychosaurusra gondoltak.

A 60-as évek végén volt egy tanulmány, amiben Dale Russell és egyéb tudósok összehasonlították több dinoszauruszkoponya agyüregét és ez alapján próbálták megbecsülni, melyik lehetett a legintelligensebb. Úgy adódott, hogy a felmérésben szereplő állatok közül a testméretéhez mérve a Stenonychosaurusnak volt a legnagyobb agya. Innen pedig (teljesen tudománytalan módon) levezették, hogy ha nem hal ki, akkor egy emberszerű "Dinosauroid" fejlődhetett volna ki belőle. Aztán ezt a meglehetősen szenzációhajhász kijelentést megismételték szinte minden őslénytani könyvben, pedig semmi valóságalapja nem volt. Az agy méretéből nem lehet megbízhatóan az intelligencia mértékére következtetni, és dinoszauruszból szinte lehetetlen egy emberformájú állat kialakulása, lévén a dinoszauruszoknak és az ember főemlős őseinek nagyon más testalkata és életvitele volt, így más evolúciós feltételeknek kellett megfelelniük. Ma már azt is tudjuk, hogy tollas, szárnyszerű karjuk volt korlátozott mozgással, így a kezüket nem nagyon használhatták volna fogásra, mint a főemlősök.

A kritikák miatt maga Russell is belátta, hogy az ötlete alaptalan volt. Ettől még persze lehet, hogy a Stenonychosaurus volt az egyik legintelligensebb dinó, de ezt bizonyosan nem tudhatjuk. A dinoszauruszok családfájának legintelligensebb tagjait inkább a mai madarak közt kell keresni, például vannak varjak, amik képesek egyszerű eszközhasználatra.

Modern tudósok is megpróbálták elképzelni, milyen lehetne egy intelligens, eszközhasználó dinoszaurusz, és ők egészen más eredményre jutottak. [link]

2022. szept. 13. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!