A déli féltekén ugye akkor van tél amikor nálunk nyár, de..?
Tehát amikor itt tél van pl. Ausztráliában meg éppen meleg az időjárás viszont ugyanúgy pl. január van. A kérdésem az hogy ott az emberek akkor azt mondják hogy nyár (summer) van, vagy ez is egy globális meghatározás úgy mint a hónapok, és azt mondják hogy tél (winter) van?
Szóval náluk a nyár az december-január-február vagy június-julius-augusztus?
És ez ugyanígy van a többi évszakkal is?
Esetleg Ausztráliában azt mondják a júniusra hogy ez nyár Argentínában vagy Chilében pedig hogy tél? És akkor még ott van Afrika... :D
Előre is köszönöm a válaszokat!

#12 "Az évszakok fordítva vannak elnevezve"
Ez pont nem igaz...
Az évszakok jelentése állandó, függetlenül attól, hogy melyik hónapban vannak.
"A nyár a mérsékelt égöv egyik évszaka, a leghosszabb nappalok és a legmelegebb időjárás jellemzi. Általában amikor a déli féltekén nyár van, az északin tél, és fordítva."
"A tél a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Télen a legrövidebbek a nappalok és leghidegebb az időjárás.
A Föld északi féltekéjén és a Föld déli féltekéjén mások a tél hónapjai. Az északi félgömbön december 21-e a csillagászati tél kezdete, március 20-a pedig a csillagászati tél vége. A déli félgömbön június 21-e a csillagászati tél kezdete, szeptember 22-e pedig a csillagászati tél vége."
Teljesen felesleges hónapokhoz kötni.
A kisgyerek sem azt tanulja meg (nálunk), hogy a tél december, január, február, hanem azt, hogy télen hideg van, esik a hó (jó esetben), stb.

Okés. Talán félreérthető volt - bár szerintem meg érthető volt, de tényleg nem teljesen jól írtam. Nem az évszakok "elnevezése fordított", hanem az évszakok fordítottak.
Vagyis mint írtam végül is, és ahogy te is így írtad, a nyár december, január, február és akkor karácsonyoznak ők is, vagyis decemberben nyáron karácsonyoznak.
Csak, hogy a kérdezőt ne kavarjuk már össze. :D
Nyár Ausztráliában: december, január, február
(és ők is decemberben karácsonyoznak - ami náluk nyáron van)
"Teljesen felesleges hónapokhoz kötni."
Mindenhol hónapokhoz kötik a telet. Nálunk is. Ezt nem tudom hogyan értetted. :P

Északi félteke:
március-április-május: tavasz
június-július-augusztus: nyár
szeptember-október-november: ősz
december-január-február: tél
Déli félteke:
március-április-május: ősz
június-július-augusztus: tél
szeptember-október-november: tavasz
december-január-február: nyár
Az ünnepek azonban ugyanazt a naptárt követik, mint északon. Tehát:
Húsvét őszi ünnep.
Pünkösd ősz végén, tél elején van.
Halottak napja, mindenszentek tavasszal van.
Mikulás, karácsony, szilveszter, újév nyáron van.
Az iskolában náluk is van hosszabb szünet, és ez a nyári szünet, valamikor a déli félteke nyarán. Szabadságolni is ekkor mennek a legtöbben, tehát a decembertől február végéig tartó időszakban. Nekünk fura lehet mikulássapkában dögleni a tengerparton, nekik nem.

16-os, kicsit zöldségeket beszélsz.
Van tél, van rossz idő a déli féltekén is, Wellingtonban, Christchurchben ma havazott, Chch kb. egy vonalban van Tasmániával.
Melbourne kifejezetten hideg tud lenni télen, nem beszélve NZ Déli szigetéről. Mivel nem kontinentális az éghajlat, (sőt Au-ban több éghajlat is van) nincs -20 fok télen, de hideg az van, csak nem januárra meg decemberre esik.
Nincs összemberiség tél-felfogása, ez egy baromság.

Szerintem a 16-os csak arról beszélt, hogy más ott a tél és a miénkhez képest szint értelmetlen télnek nevezni. Ami azért igaz. Ettől még akármilyen is ott a tél az is tél. Van ahol igazából 3 évszakot különböztetnek meg és még olyan is ahogy a gyakorlatban csak 2-t.
"Mérsékelt éghajlati övben négy évszakot különböztetünk meg, ... :
- tavasz
- nyár
- ősz
- tél."
"A Föld azon részein, ahol ezek az időszakok nem elég jelentősen különböznek egymástól – példa erre a trópusi és szubtrópusi részek –, gyakran alkalmazott az:
- esős évszak
- száraz évszak
felosztás, ami a csapadék mennyiségén alapul. Más trópusi részeken három fő időszakot, a meleg, a nedves és a hideg évszakot különböztetik meg."
Szerintem erről beszélt a 16-os.
---
köszönöm mindenkinek
18-as: nekem is lehetett volna annyi eszem hogy megnézem a Wikipédiát vagy ilyesmi, akkor nektek is megspóroltam volna egy ki időt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!