Miért nem sikerül a kísérlet?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
EL tudom képzelni, hogy esetleg nem érted el a megfelelő hőmérsékletet. Esetleg a relatíve (!) alacsony hőmérsékletű tojáshéj felületén korom képződött, amely így valamelyest megvédte a tojáshéjat további átalakulástól.
Ismételd meg a kísérletet, hátha most másképp alakul! Esetleg más hőforrással, mondjuk egy másik tűzhellyel vagy gázforrasztó piszollyal.
Tartja magát a mondás: "Egy mérés nem mérés".
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
A CaCO3 = CaO + CO2 reakció kezdő hőmérséklete kb. 850 °C ( 1 atmoszféra nyomáson). Ez a korallvörös - narancssárga izzásnak felel meg.
A szükséges hőmérséklet alatt a CaCO3 bomlása csak jelentéktelen mértékű.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kérdező írta:
"Nade a földgáz lángja 2000 °C körül van"
Válasz:
De a hevítendő tárgy attól még nem került termikus egyensúlyba a lánggal!
"De a hevítendő tárgy attól még nem került termikus egyensúlyba a lánggal!"
Ezzel egyetértek, de én úgy saccoltam, hogy a leadott hő nagy részét a tojáshéj fogja elvezetni, lévén, hogy a levegő sokkal ritkásabb anyag.
Szóval azt mondjátok, hogy a munkafüzetben elfelejtették odaírni, hogy acetilén lángvágó kell a kísérlethez? :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Amikor hevítetted a gázláng felett, akkor narancssárgán világított a tojáshéjad nappali fénynél nézve is? Ha igen, akkor a kísérletednek sikerülnie kellett!
Ha csak a "szenesedési fázisig sikerült" eljutnod, akkor ott még 500 Celsius fokot sem értél el, mert az fölött egy pillanat alatt eloxidál a koromréteg és kifehéredik a cucc.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Most már csak azért is bementem a konyhába, és kipróbáltam egy mezei földgázrezsó cca. 1,5 kW-os égőrózsája felett a témát:
Egy antikor-vas csipesszel a lángperem felső égési zónájába tartottam egy cca. 2 négyzetcentiméteres tyúktojáshéj-darabot. Az első fázisban kiég az organikus anyag, és fekete szennyeződés marad vissza a hártyából. A tojáshéj már ekkor erősen vetemedni kezd, tehát nagyon finoman kell tartani a csipesszel.
Ezután már úgy pozicionálunk, hogy a maximális hevülést érjük el a mintadarabon. Ekkor teljesen (hirtelen átmenettel) kifehéredik a perem. Ha jól csináljuk, akkor ez a fehér rész kb. 3 mm-re szélesedik. Ez a sáv körülbelül félszélességben láthatóan struktúrát vált - na, ott megy végbe a kérdéses átalakulás! Vízbe dobva ez a rész pezsegve reagál és alkalikus reakciót ad.
Alacsony nyomású nyílt láng felett, csipeszben tartva nem lehet teljesen átalakítani a tojáshéjdarabot, mert az átalakulás közben elporlik. Ehhez már megfelelőbb eszközök szükségesek.
Ilyenkor ébred rá az ember, hogy azok a - mai szemmel meglehetősen "tudatlan" - korabeli alkimisták micsoda profi hevítéseket tudtak csinálni a kezdetleges retortáikban!
(A 4-es és a 6-os voltam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!