Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nagy kánikulák idején...

A nagy kánikulák idején érezhetően hűvösebb van a Mátrában, mint Budapesten vagy ahhoz nem elég magas a hegység?

Figyelt kérdés
Jelenleg (kedd este) pl. nagyjából 28-30 fokot írnak Budapestre, míg a Mátra magasabb részeire 22-24 fokot. Ez a nagy különbség mindig jellemző?

2022. júl. 19. 20:17
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
#9, mit kéne nézni?
2022. júl. 20. 09:05
 12/15 TappancsMancs ***** válasza:
100%

11/ "mit kéne nézni?"

Amit mellékesen pont előtte írtam, a kilátás magas lakóházból (lásd 8/-as utolsó bekezdése).

10/ "Nem lealacsonyítónak szántam, én is a betondzsungelben töltöttem a gyerekkoromat, igazából nosztalgiával gondolok rá :)"

Én sem úgy értettem és nem is úgy írtam. Csak általánosan a szóhasználat terjedését említettem, amit átvesznek az emberek, megszokják, holott aki nem lakott magasan az nem tudja az előnyeit. De olyan ez, hogy kertes házaknak is vannak hátrányai, nem is kevés. Mondjuk aki persze azt szokta meg, annak az kellemesebb lehet, nyilván, ez érthető.

2022. júl. 20. 09:22
 13/15 TappancsMancs ***** válasza:
100%

:) Bocsi 10-es... kicsit pontosítanám :)

"ahogy beérek a városba, ahol jellemzően a betonnal, aszfalttal burkolt felület veszi át szerepet, "

A belvárosra nem jellemző a beton, hanem a régi tégla épületek vannak többségben. És erre írtam azt, hogy az emberek sokat hallják a beton jujj és bármit úgy is mondanak, mint itt. Sajnos ez hatással tud lenni az mindannyiunkra, hogy sokat hallott kifejezéseket használunk. Mint belváros és az beton. Nincs olyan új építésű Budapest például, hogy a belvárosra a beton lenne jellemző. És tényleg csak mellékesen és tudom, hogy könnyen ránk ragad egy gyakori kifejezés. :)

A hőmérsékletet én már sokszor mértem, de nem összehasonlítva a belvárosival, hanem csak itt. És átlagos nyáron amikor nappal 30 fok körül van, akkor hajnalra 20 fok környékére hűl. És egy egész éjszakás szellőztetéssel jól hűl is a lakás.

És hogy lásd 10-es mennyire ráragad a kifejezés emberkékere. Mert ugye egyszerűbb csak téves a két választásos gondolkodás, mintha lenne beton és külváros, holott sokkal több városi környezet van, mondjuk nyilván több fajtája van...

A greenfo.hu cikke: Belvárosi hőcsapda – 5 fok többlet

"Ha kitekerünk nyáron a betondzsungelből a kertvárosba, ugye, mennyivel hűvösebb van? A Szegedi Egyetem Éghajlattudományi Tanszéke számokkal is alátámasztja ezt az érzésünket."

Szóval a hőkülönbség tényleges és nem csak a hőérzet, és szerintem a hőérzet még rátesz.

[link]

2022. júl. 20. 09:37
 14/15 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Arra én is kíváncsi lennék, hogy Budapesten pontosan hol is mérik a hőmérsékletet. Szerintem inkább a magasan elhelyezett mutat egy kissé pontatlan értéket, mert azt méri ahol nem laknak. Én úgy mérném, hogy a belvárosban is és külvárosban is utcaszinten.
2022. júl. 20. 09:42
 15/15 anonim ***** válasza:
82%
Nem kell ehhez a Mátra. Elég felmenni a Hármashatárra.
2022. júl. 25. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!