Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szabolcsban miért vannak...

Szabolcsban miért vannak nagyobb viharok, mint Borsodban?

Figyelt kérdés

28 éves vagyok. Szabolcsban nőttem fel, asszony által kerültem Borsodba.

Szabolcsban én mindig is akkora viharokat éltem át, hogy konkrétan az Isten haragjai voltak. Korom fekete ég, másodpercenként villámlás, óriási dörgések, általában elment az áram az egész utcában, gyerekkoromban többször fordult elő, hogy apám összepakolt, mondta hogy öltözzünk mert ha belénk csak a villám, felgyullad a ház, elviszi a vihar a tetőt, szaladunk a szomszédba. Nagyon jól épített szép házunk volt mindig is, erős, tehát gondolhatjátok milyenek voltak azok a viharok. Apám nem egy ijedős fajta. Ha feljött az idő az volt az általános hogy délben olyan sötét volt a korom fekete ég miatt mintha esteledne. Szóval én az ilyen óriási viharokhoz szoktam hozzá.

Amióta itt vagyok Borsodban, már néhány éve, azt tapasztalom, hogy itt nincsenek úgy viharok. Néha jön egy kis langyi kis valamicske, ami villámlik 2-t, a legsötétebb ég is kis világosszürke kis valami, semmi nem tart tovább fél órácskánál, és érződik hogy az egész egy kis gyenge kis kezdő kis valami ahhoz képest amin én Szabolcsban nevelkedtem.

Tehát közel sincs a 2 szint egymáshoz.

Asszony azt mondja hogy talán a hegyes, dombos vidék miatt van, azok megbizgerálják a felhőket valahogy, talán védettebb terület emiatt valamilyen szinten meteorológiailag, mint a csupasz Szabolcs.

Azóta volt is már hogy hozzánk haza jöttünk, és asszony úgy be volt szarva hogy halálfélelme volt, olyan vihart kaptunk, én meg így nézek rá hogy mivan? Ez nálunk teljesen alap. Állítása szerint volt h fel se keltem, ő meg már nem tudott magával mit kezdeni akkora vihar volt sose látott ilyet.

Dehát gondoltam felteszem ide ezt a kérdést, hátha valaki tapasztalt már hasonlót.

2022. júl. 13. 08:42
 1/3 anonim ***** válasza:
Hát Borsod melyik része? Mert azért Borsod nem kicsi. Ahol én korábban laktam volt rengeteg vihar. 35-40-50-60mm egyszseri csapadékkal, árvízzel az utcában.
2022. júl. 13. 23:25
 2/3 A kérdező kommentje:
Miskolc, Sajószentpéter környéke
2022. júl. 14. 06:44
 3/3 anonim ***** válasza:

A hegyvidékeken (pl. Bükk hegység közelében) gyakoribb a zivatar, viszont az Alföld valamelyest hajlamosabb a heves zivatarok azon fajtájára, amikor sokáig nem történik semmi csak forrósodik a napsütötte felszín, majd egyszer csak robbanásszerűen beindul a zivatarfelhők képződése.

De ezek nem számottevő különbségek, úgyhogy valószínűleg van benne egy adag véletlenszerűség (az utóbbi időkben elég sok nyugis év volt zivatar szempontból), illetve a szubjektív megfigyelés, emlékek torzító hatása.

2022. júl. 22. 10:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!