Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért az egyenlítő környékén...

Miért az egyenlítő környékén van a legmelegebb?

Figyelt kérdés

Hallottam arról, hogy a napsugarak beesési szöge ott a legnagyobb, de ezt nehezen tudom értlemezni, hogy mit jelent.

Ott süt a legjobban a Nap, vagy mi történik?

2022. jún. 26. 19:20
 1/7 A kérdező kommentje:
*értelmezni
2022. jún. 26. 19:20
 2/7 anonim válasza:
100%
Pedig a beesési szögtől (is) függ a dolog...
2022. jún. 26. 19:26
 3/7 anonim ***** válasza:
83%

Hmmm...

na mindegy.

Vágj ki a napfényből egy 10 centis négyzetet.

Először vetítsd le az egyenlítőre: az ott ugye 10*10 cm-t fog melegíteni.

Aztán vetítsd le valamelyik sark közelében: ott mondjuk 1000*10 cm-t fog melegíteni ugyanaz a fény.

Szerinted melyik fog jobban melegedni?

És még akkor nem beszéltünk arról, hogy a hó vagy a jég mennyivel jobban tükrözi vissza a fényt, mint a zöld vagy a barna erdő.

2022. jún. 26. 19:46
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és még azt se néztük meg, hogy ha 10 km sűrű légkör helyett 20 vagy 30 km-en megy át, az milyen hatással van rá.
2022. jún. 26. 19:53
 5/7 sadam87 ***** válasza:
100%

"Hallottam arról, hogy a napsugarak beesési szöge ott a legnagyobb, de ezt nehezen tudom értlemezni, hogy mit jelent."

Azt, hogy ott délben pont a fejed felett van a Nap. (És onnan melegít nem kicsit.)

2022. jún. 26. 20:08
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Csak évente kétszer, a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején süt a Nap merőlegesen az egyenlítőnél, aztán ez a pont tovább vándorol a térítőkhöz és ott meg a nyári és a téli napforduló során fordul vissza.

Mindez azért van, mert a Föld forgástengelye az ekliptika síkjára nem merőleges, hanem ettől jelenleg 23,44°-ot eltér, ezért vannak az évszakok.

Ezért aztán nem az egyenlítő folyamatosan a legmelegebb része a bolygónknak, hanem mindig az a rész, ahol a napsugárzás merőleges a felszínre.

Amikor nálunk nyár van, akkor az egyenlítőtől északabbra, amikor meg tél, akkor délebbre van ez a rész.

2022. jún. 26. 20:35
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

6#

"Ezért aztán nem az egyenlítő folyamatosan a legmelegebb része a bolygónknak, hanem mindig az a rész, ahol a napsugárzás merőleges a felszínre."

Ez az állítás nem fedi teljesen a valóságot, a földfelszín termikus tehetetlensége miatt.

Pl Szent Iván éjszakája, és a hozzá tartozó leghosszabb nappal a legnagyobb beesési szöggel még tavasszal van.

2022. jún. 27. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!