Miért az egyenlítő környékén van a legmelegebb?
Hallottam arról, hogy a napsugarak beesési szöge ott a legnagyobb, de ezt nehezen tudom értlemezni, hogy mit jelent.
Ott süt a legjobban a Nap, vagy mi történik?
Hmmm...
na mindegy.
Vágj ki a napfényből egy 10 centis négyzetet.
Először vetítsd le az egyenlítőre: az ott ugye 10*10 cm-t fog melegíteni.
Aztán vetítsd le valamelyik sark közelében: ott mondjuk 1000*10 cm-t fog melegíteni ugyanaz a fény.
Szerinted melyik fog jobban melegedni?
És még akkor nem beszéltünk arról, hogy a hó vagy a jég mennyivel jobban tükrözi vissza a fényt, mint a zöld vagy a barna erdő.
"Hallottam arról, hogy a napsugarak beesési szöge ott a legnagyobb, de ezt nehezen tudom értlemezni, hogy mit jelent."
Azt, hogy ott délben pont a fejed felett van a Nap. (És onnan melegít nem kicsit.)
Csak évente kétszer, a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején süt a Nap merőlegesen az egyenlítőnél, aztán ez a pont tovább vándorol a térítőkhöz és ott meg a nyári és a téli napforduló során fordul vissza.
Mindez azért van, mert a Föld forgástengelye az ekliptika síkjára nem merőleges, hanem ettől jelenleg 23,44°-ot eltér, ezért vannak az évszakok.
Ezért aztán nem az egyenlítő folyamatosan a legmelegebb része a bolygónknak, hanem mindig az a rész, ahol a napsugárzás merőleges a felszínre.
Amikor nálunk nyár van, akkor az egyenlítőtől északabbra, amikor meg tél, akkor délebbre van ez a rész.
6#
"Ezért aztán nem az egyenlítő folyamatosan a legmelegebb része a bolygónknak, hanem mindig az a rész, ahol a napsugárzás merőleges a felszínre."
Ez az állítás nem fedi teljesen a valóságot, a földfelszín termikus tehetetlensége miatt.
Pl Szent Iván éjszakája, és a hozzá tartozó leghosszabb nappal a legnagyobb beesési szöggel még tavasszal van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!