A Föld milyen gyorsan forog Budapesten?
azt hittem, hogy ez egy magyar oldal...
Ugye a Föld más sebességgel forog az egyenlítőnél, meg az északi sarkon. Megy ugye Bp-en ez egy más érték, amit vhogy ki lehet számolni. Szóval hány km/h- val forog?
Ez nem tudományos probléma, hanem házi feladat.
Kérlek, azt a kategóriát tiszteld meg vele.
Amúgy meg számold ki.
Általános iskolás feladat.
#3 1: nem házi. Ha nem tudnád június 15-én véget ér a tanítás minden évben.
2: nem tudom kiszámolni, mert hiányosak az adataim.
3: ha tényleg álltalános iskolás feladat, akkor biztos vagyok benne, hogy te is ki tudod számolni. Kritizálás helyett segíthetnél.
1131 km/h
A Föld sugara: 6378,137 km
Bp északi szélesség: 47.497912°
Elmondom hogyan számítsd ki.
Vegyük azt, hogy a Föld tökéletes gömb, mert valójában geoid, de a torzulás roppant kicsi.
Ekkor ki kell számítanod Budapest szélességi körének kerületét, amely az északi szélesség 47,5 fokán található.
A Föld sugarát megtalálod a neten (legyen most FR).
Rajzolsz egy kört, ez a Föld, az origón keresztül egy vizszintest, ami az egyenlítő, majd egy függőlegest, ami a forgástengely, fent az északi, lent a déli sark.
Aztán az origótól (a kör közepétől) az egyenlítőre 47,5 fokban húzol egy egyenest és ahol metszi a kört, ott van Budapest. Ez az egyenes persze megegyezik a Föld sugarával, innentől szögfüggvény.
Cos 47,5= b/c vagyis a c=FR (a Föld sugarával)
b = cos (47,5) x FR
Ez a "b" a szélességi körünk sugara, de nekünk a kerülete kell, ezért megduplázod (x2) és megszorzod pi-vel (3,14).
Megkaptad a szélességi körünk kerületét
Ekkora utat egy nap alatt értünk és mivel egy nap 24 órából van, a kapott értéket elosztod 24-el, így megkapod a km/órát, feltéve, hogy a Föld sugara is km-ben volt, nem mondjuk mérföldben, mert akkor át kell váltanod, de azt már ne kelljen elmesélnem.
"véget ér a tanítás"
ÉS?
Tudomány az, amihez tudós kell, HF az, amihez tanár kell.
SZERINTED ezt a példát csak tudós tudja megoldani?
"A Föld milyen gyorsan forog Budapesten?"
~1 fordulat / 24 óra = 0,000694 rpm-mel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!