Az alkoholok miért nem oxovegyületekkel dgyütt vannak tárgyalva?
Letöltöttem kettő oxovegyületes eltés tananyagot is most, de mindkettőben az oxovegyületeken kívül van tárgyalva az alkoholok témaköre.
Azt hinném, hogy onnantól kezdve, hogy egy szénhidrogénben előfordul heteroatomként egy oxigén, az már oxovdgyület lesz.
Az hogy ez az oxigén láncközi szénhez kapcsolódva keton, vagy épp karboxilcsoportban van, vagy épp hidroxilcsoportban és alkoholt képez az mindegy. Nem?
"Az hogy ez az oxigén láncközi szénhez kapcsolódva keton, vagy épp karboxilcsoportban van, vagy épp hidroxilcsoportban és alkoholt képez az mindegy. Nem?"
Ja, hát de. Végülis neked is mindegy, hogy formaldehidet vagy alkoholt iszol egy buliban, nem?
Pontosan azért vannak külön tárgyalva, mert teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A karboxilcsoport meg pláne nem értem hogy jön ide. Ott elsősorban konjugációs hatások kerülnek előtérbe, amiket határszerkezetek támasztanak alá (többek között) és reaktivitási sorrendet lehet belőle származtatni. Az aldehidek meg ketonok nem konjugációval (hiperkonjugációt teljesen mellőzve) stabilak vagy reaktívak, hanem pl redukáló hatással rendelkeznek, savasítják a béta-hidrogént, stb. Az OH csoportnál bezzeg semmilyen savasságról nem lehet beszélni olyannyira, hogy inkább bázisnak tartandó. Bezzeg az OH csoport olyan hidrogénkötéseket alakít ki, ami nem található meg az oxocsoport vegyületeiben (van más helyette, analóg C-H-O)
Nemcsak "ránézésre" (=különböző anyagokat keverünk össze) más reakciók zajlanak, de teljesen másként kell értelmezni a reakciómechanizmusokat, a sztereoszelektivitást, az irányítást, stb.
Azért nem az oxovegyületeknél vannak tárgyalva, mert nem oxovegyületek.
(Ugyanis az oxovegyületek csak egy részhalmaza az oxigéntartalmú szerves vegyületeknek. Trükkös módon az a részhalmaza, ahol a fő funkciós csoport az oxocsoport. Az alkoholokban pedig nem az.)
oxocsoport = kettős kötésű oxigén "=O"
hidroxidcsoport = egyes kötésű oxigén, aminek a másik vegyértékét egy hidrogén foglalja el "-OH"
Az oxovegyületek azok, amikben oxocsoport van. Az alkoholban pedig nincs oxocsoport.
3#-as tudta összefoglalni.
A többiek nem értették az elakadás mibenlétét.
1#
Lehet hogy értesz a kémiához, de az emberek gondolatmeneteinek megértése és megérteni akarása nem az erősséged. Egy szóval nem írtam hogy az aldehidek azok egyenlőek lennének az alkoholokkal (mi a töknek lenne akkor két külön nevük?)
Az elakadásom csak annyi volt, hogy az én fejemben (ahogy a kérdésben is írtam) oxovegyület az annyit jelentett, hogy oxigéntartalmú szerves vegyület.
3#as tudta ezt helyretenni, és neki köszönhetően most már tudom hogy a kettős kötésű oxigén itt a kulcsszó.
"az én fejemben (ahogy a kérdésben is írtam) oxovegyület az annyit jelentett, hogy oxigéntartalmú szerves vegyület"
A definíciók pontatlan megtanulása mindig is alapja volt a kapitális félreértéseknek. De a pontatlan, figyelmetlen tanulásnak nem kellene udvariatlansággal párosulnia. Aki ennyire figyelmetlenül tanul, ne formáljon már jogalapot arra, hogy a másiktól a téves gondolatmente okának megérteni akarását követelje. Ezt sokkal szerényebben is elő lehet adni attől, ami a #4-es kommentben írva van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!