Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Léteznek olyan színek, amiket...

Léteznek olyan színek, amiket mi nem látunk?

Figyelt kérdés
Ugytudom hogy mi csak a vöröstől a liláig tartó tartományt látjuk, de olvastam vmilyen állatról ami az ezeken túli fényhullámokat is érzékeli. Igaz ez?

2010. szept. 19. 14:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Igen, vannak állatok, amelyek az elektromágneses spektrum más részeit is látják. Viszont ezek nem színek: a szín egy önkényesen megállapított fogalom, az elektromágneses spektrum ember által látható és megkülönböztethető részeit hívjuk így. Az infravörös sugárzásnak például nincs színe, akármennyire is látják egyes bogarak és kígyók. Bennük ez fényérzetet kelt, valamilyennek látják, de színről nem beszélhetünk.
2010. szept. 19. 14:49
 2/11 A kérdező kommentje:
köszi szépen, több ilyen válaszoló kéne erre az oldalra.
2010. szept. 19. 15:29
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg azt is meg lehet említeni, hogy az egyes színek árnyalatait mennyire érzékeljük. Például a galamb a zöldnek sokkal több árnyalatát tudja megkülönböztetni, mint az ember.
2010. szept. 19. 16:04
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

A méhek például látják az ibolyántúli fényt, a vöröset nem. Nem tudjuk, hogyan tudhatnánk meg, hogy milyennek látják a méhbíbort; így nevezték el azt a színt, amilyennek az ibolyántúli fényt látják. Egyébként lehet, hogy ugyanolyan, mint a mi vörösünk.

A másik: a madarak között sok a tetrakromát, vagyis a négyféle alapszínt használó faj. Ők láthatnak olyan színeket, mint amiket mi nem látunk. Nem tudjuk, hogyan tudhatnánk meg azt, hogy ők milyen színeket látnak.

Egyes emberek, akiknek szinesztéziájuk van, olyan színeket is láthatnak, amiket egyébként a látórendszer felépítése miatt nem láthatnának. Ezek az úgynevezett marsi színek.

2010. szept. 19. 16:47
 5/11 A kérdező kommentje:
Télleg nem hittem volna hogy ilyen remek válaszokat kapok :)
2010. szept. 19. 22:20
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
És csak hogy én is hozzátegyek valamit, a mai tudomány állása szerint vannak emberek, akik meg tudnak különböztetni kétféle zöldet és pirosat, mert kétféle receptoruk van. De ez inkább csak zárójeles, előttem már elmondták a lényeget.
2010. szept. 20. 23:58
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"Egyes emberek, akiknek szinesztéziájuk van, olyan színeket is láthatnak, amiket egyébként a látórendszer felépítése miatt nem láthatnának. Ezek az úgynevezett marsi színek."

Egyrészt a szinesztézia az érzetkeveredés, tehát nincs olyan szín amit más nem lát, csak esetleg olyannak érzik.

Az hogy lehet, hogy a googleba írva a :

"marsi színek" szinesztézia

szavakat, csak ide, a gyakorikérsek.hu-ba írt választ találja?

Lehet, hogy ezt csak a válaszoló találta ki?

2010. szept. 21. 01:16
 8/11 A kérdező kommentje:
nemtudom, ezért kérdezem.
2010. szept. 21. 14:16
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Az úgy lehet, hogy magyarul még nincs sok adat a szinesztéziáról, igazán csak mostanában kezdtek el foglalkozni vele.

A dolgot nem az ujjamból szoptam:

[link]

2010. szept. 23. 17:43
 10/11 anonim ***** válasza:
A legelső válaszadó valóban nagyon kielégítő választ adott. Én csupán annyit tennék hozzá, hogy a "csak" a vröröstől a liláig tartaó tartomány valójában többmillió szín, amit mind meg tudunk különböztetni, bár soknak nincs is neve.
2010. okt. 7. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!