Régen a trisót nagy mennyiségben használták vízlágyításra. Miért? Mi lehet az oka annak, hogy ma már erre a célra kisebb mértékben használják?
Azért használták mert a vízkeménységet alkotó Mg és Ca sók reagálnak a trisóval egy vízoldhatatlan foszfát sót alkotva. Ezzel kiszorítja a keménységet okozó ionokat a vízből.
Példa egyenlet: 3Ca(HCO3)2 + 2Na3PO4 → Ca3(PO4)2 + 6NaHCO3
Azt hogy manapság kevesebbet használnák azt nem tudom, mi ugyan úgy használjuk a kútvízhez. De lehet azért mert lúgosítja a vizet, meg a foszfát ionok algásodást okozhatnak. Meg mivel hálózati víz már kiszorította a karszt vízvizeket és kutakat, amik lágyításra szorulnának.
"Régebben háztartási tisztítószerekben, főleg vízlágyítóként alkalmazták, de mivel a természetes vizekbe jutó foszfáttartalmú tisztítószerek erős algásodást okoztak, ezért ezt a felhasználási módot az 1970-es évek óta nem alkalmazzák. Általában mosószódával (nátrium-karbonáttal) helyettesítik."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!