Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A levegőn hagyott zöldség...

A levegőn hagyott zöldség korhad (aerob), vagy rothad (anaerob)? Sokan rothadásnak mondják a zöldség példáját, na de a rothadás anaerob folyamat, nem?

Figyelt kérdés

Van pár furcsaság számomra, kérlek titeket, fejtsétek ki szempontok szerint, mi az ábra. Csupán népnyelvi hiba volna, hogy ro(t)hadónak mondják a levegőn hagyott zöldséggel történő folyamatot?

Ugyanis a levegőn (aerob folyamat) végbemenőeket korhadásnak mondja a tudomány, ez érvényes pl a komposztálódásra is (levegő+víz).

Ha csak ezt a szempontot nézem, akkor korhad a zöldség, amit előhagyok, mivel a nedvességtartalma+víz korhasztja.

Azonban a legtöbb esetben szaga is van, ami viszont a rothadásra, a levegőtől elzárt (anaerob) folyamatra, a ro(t)hadásra jellemző.


Szóval korhad a levegőn hagyott zöldség, vagy ro(t)had?


Idézetek következnek:


-------------


[link]

Biodegradáció

(Biológiai lebontás) szerves anyagok, pl. szerves hulladékok mikroorganiznusok okozta lebomlása (aerob folyamat, anaerob folyamat), amely részben vagy teljesen halmazállapotváltozással, (gázképződés: biogáz) és összetételváltozással (szervetlenanyag-képződés, ásvá­nyosodás) jár. Természeti folyamatoknak (korhadás, rothadás, erjedés), és biotechnológiai eljárásainak is jellegzetes alapfolyamata.


----------------


[link]

Az anaerob az oxigéntől elzártan végbemenő biokémiai folyamatok elnevezése.



2022. ápr. 26. 17:16
 1/5 A kérdező kommentje:

Pontosítok: Azonban sok esetben ERŐS szaga van [a levegőn hagyott zöldség tönkremenetelének], ami viszont a rothadásra, a levegőtől elzárt (anaerob) folyamatra, a ro(t)hadásra jellemző.


Na de a komposztálás meg korhadó folyamat, a beledobott zöldségekkel együtt...

2022. ápr. 26. 17:21
 2/5 anonim ***** válasza:
2022. ápr. 26. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

Lehet h én is rossz helyről idéztem, mert a kislexikon önmagának ellentmondó:


Korhadásra ezt írja:

"a rothadás egyik félesége; különösen növényi anyagok elpusztulására, fára mondjuk, hogy korhad."


Rothadásra ezt írja:

"A fáknál a rothadó fa szinváltozása után közönségesen háromféle R.-t különböztetnek meg"


A kislexikon ezen felül a korhadást a rothadás egy változataként írja le.


Sajnos már nem találom a szakmai oldalt, ahol korábban eltérőként volt definiálva egymáshoz képest a korhadás és a rothadás, nem pedig nagyobb halmazban kisebb halmazként.


A komposztálás folyamatára szakmai oldalakon korhadást írnak, nem pedig rothadást. Tehát ha bedobjuk a répahéjat, korhad, egyes szakai oldalak szerint.


A népnyelvben meg rothad. Ráadásul erős szaga van. Egyes szakmai oldalak szerint nincs különösebb szaga a korhadó folyamatnak. Szóval sok itt az önellentmondás is, egymásnak ellentmondás szintén.


Táborokoban fel szokták hívni a figyelmet, hogy a temrésztben történő székelés után NE ássuk el, hanem levéllel takarjuk be a székletünket, hogy aerob legyen a folyamat és ne anaerob.

2022. ápr. 26. 18:10
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

A rothadás is aerob folyamat, úgyhogy helyes a kifejezés.

Amire te gondolsz, az az erjedés (fermentáció), oxigénhiányos környezetben fordul elő.

A korhadás egy lassú égés,

2022. ápr. 26. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Véletlenül hamarabb küldtem el, azt akartam még írni, hogy a korhadás a rothadás egyik fajtája.
2022. ápr. 26. 19:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!