A levegőn hagyott zöldség korhad (aerob), vagy rothad (anaerob)? Sokan rothadásnak mondják a zöldség példáját, na de a rothadás anaerob folyamat, nem?
Van pár furcsaság számomra, kérlek titeket, fejtsétek ki szempontok szerint, mi az ábra. Csupán népnyelvi hiba volna, hogy ro(t)hadónak mondják a levegőn hagyott zöldséggel történő folyamatot?
Ugyanis a levegőn (aerob folyamat) végbemenőeket korhadásnak mondja a tudomány, ez érvényes pl a komposztálódásra is (levegő+víz).
Ha csak ezt a szempontot nézem, akkor korhad a zöldség, amit előhagyok, mivel a nedvességtartalma+víz korhasztja.
Azonban a legtöbb esetben szaga is van, ami viszont a rothadásra, a levegőtől elzárt (anaerob) folyamatra, a ro(t)hadásra jellemző.
Szóval korhad a levegőn hagyott zöldség, vagy ro(t)had?
Idézetek következnek:
-------------
Biodegradáció
(Biológiai lebontás) szerves anyagok, pl. szerves hulladékok mikroorganiznusok okozta lebomlása (aerob folyamat, anaerob folyamat), amely részben vagy teljesen halmazállapotváltozással, (gázképződés: biogáz) és összetételváltozással (szervetlenanyag-képződés, ásványosodás) jár. Természeti folyamatoknak (korhadás, rothadás, erjedés), és biotechnológiai eljárásainak is jellegzetes alapfolyamata.
----------------
Az anaerob az oxigéntől elzártan végbemenő biokémiai folyamatok elnevezése.
Pontosítok: Azonban sok esetben ERŐS szaga van [a levegőn hagyott zöldség tönkremenetelének], ami viszont a rothadásra, a levegőtől elzárt (anaerob) folyamatra, a ro(t)hadásra jellemző.
Na de a komposztálás meg korhadó folyamat, a beledobott zöldségekkel együtt...
Lehet h én is rossz helyről idéztem, mert a kislexikon önmagának ellentmondó:
Korhadásra ezt írja:
"a rothadás egyik félesége; különösen növényi anyagok elpusztulására, fára mondjuk, hogy korhad."
Rothadásra ezt írja:
"A fáknál a rothadó fa szinváltozása után közönségesen háromféle R.-t különböztetnek meg"
A kislexikon ezen felül a korhadást a rothadás egy változataként írja le.
Sajnos már nem találom a szakmai oldalt, ahol korábban eltérőként volt definiálva egymáshoz képest a korhadás és a rothadás, nem pedig nagyobb halmazban kisebb halmazként.
A komposztálás folyamatára szakmai oldalakon korhadást írnak, nem pedig rothadást. Tehát ha bedobjuk a répahéjat, korhad, egyes szakai oldalak szerint.
A népnyelvben meg rothad. Ráadásul erős szaga van. Egyes szakmai oldalak szerint nincs különösebb szaga a korhadó folyamatnak. Szóval sok itt az önellentmondás is, egymásnak ellentmondás szintén.
Táborokoban fel szokták hívni a figyelmet, hogy a temrésztben történő székelés után NE ássuk el, hanem levéllel takarjuk be a székletünket, hogy aerob legyen a folyamat és ne anaerob.
A rothadás is aerob folyamat, úgyhogy helyes a kifejezés.
Amire te gondolsz, az az erjedés (fermentáció), oxigénhiányos környezetben fordul elő.
A korhadás egy lassú égés,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!