Miért veszélyes időjárási jelenség, ha 24 óra alatt 20 mm nél több eső esik?
Nem vagyok meteorológus (sem), de 30 mm csapadék az nem annyira kevés, kb. ennyi az átlagos márciusi csapadékösszeg. A 30 mm csapadék az 2,5–3 vödör víz négyzetméterenként. Ha ez még teljesen egyenletesen is esne, akkor még csak-csak, de ha változó intenzitással, akár napokon keresztül, az már okozhat komolyabb gondokat. Hegyvidékes területen az ideiglenes vízfolyások patakká duzzadhatnak, a patakok kiléphetnek a medrükből, akár villámárvizeket okozva, földcsuszamlásokat is okozat. Földutak is válhatnak kvázi járhatatlanná. Illetve ennyi eső a talaj ásványi anyagainak a kisebb-nagyobb mértékű kimosását is okozhatja, aki földműveléssel foglalkozik, annak nyilván figyelnie kell erre is.
Nyilván egy sárga riasztás – úgy általában, nem csak az esőt nézve – olyan szintet jelent, ami inkább csak potenciálisan jelent veszélyt, inkább a körülmények összjátékaként, vagy figyelmetlenségből fakadóan. Nem ritka, de nem is mindennapos időjárási jellegzetességet jelöl. A narancssárga riasztás már inkább sejtet károkat, baleseteket, személyi sérüléseket.
"mi a veszély abban ha egy nap alatt 20 vagy akár 30 mm eső leesik"
Az, hogy az elég sok.
Persze ha úgy képzeled el hogy estére 3 centi vízben tapicskolsz akkor az nem sok, de az a fránya víz hajlamos arra hogy ide-oda folyik.
Főleg alacsonyabban lévő részek felé. No és ha ez egy egészen kicsi, néhány négyzetkilométernyi területről (ami egy nagyon pici falu mérete) egy helyre folyik ahol épp a házad áll, akkor lehet hogy csak a kémény fog kilátszani.
Szerintem az nem sok.
Én 12 éve mérem a csapadékot.
Elég gyakori ez, hogy egy nap alatt 20-30 mm leesik. Véleményem szerint akkor veszélyes amikot telített a talaj sokat esett előtte akkor árvizet is okozhat.
Két éve 2020 június 16-an amikor eleve esős hónap volt 50 perc alatt 65 mm zúdult le. Azonnal árhullámot idézve elő.
Ez a 20 mm most nem fog gondot okozni mivel aszály van és nem egyszerre fog leesni hanem áztató csendes eső formájában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!