Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ezek normál gamma dózisteljesí...

Ezek normál gamma dózisteljesítmény értékek?

Figyelt kérdés

Körbemértem a házamat. Kint a ház körül kültéren olyan 120-150 nSv/h-s értékeket mérek A ház mögött van egy rész, ahol 200-as értéket is mérek. A talajhoz közelebb magasabbak az értékek. Nincs konkrét pont, ahol magasabb lenne, egységesen magasabb azon a részen.

Bent a házban 180-220 nSv/h-s értékek vannak. Egyértelműen magasabb, mint kint. Elég inhomogén eloszlásban. Van olyan rész, ahol többszöri méréssel szisztematikusan magasabb értékeket mérek.

A pincében a legmagasabb. 280-300 nSv/h. Ahogy megyek le, egyre növekszik, a legbelsőbb pincehelyiségben a talajhoz közel a legmagasabb. Gondolom ez a radontól lehet.

A házban mitől lehetnek magasabbak az értékek? A pincéből felszivárgó radon és a szellőztetés hiánya?

Mennyire vannak rendben ezek az értékek? Azt én is látom, hogy az átlagos háttérhez képest kicsit magasabbak. De beltérben máshol még nem mértem, így nincs összehasonlítási alapom.

2022. márc. 23. 21:50
 1/8 anonim ***** válasza:
Dik honnan van dozimetered? Amúgy nem normális.
2022. márc. 23. 22:24
 2/8 anonim ***** válasza:
Hol van ez a ház?
2022. márc. 23. 22:29
 3/8 A kérdező kommentje:
Pécs.
2022. márc. 23. 22:30
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ott lehetnek kicsit uránosabb területek. Ott simán megemelkedhet.
2022. márc. 23. 22:36
 5/8 A kérdező kommentje:
Ezt nyilván én is tudom. Nem tegnap óta élek itt. És nem véletlenül volt itt a szomszédban az uránbánya. A meddőhányó ma is megvan. Ott is lehet mérni érdekes értékeket. Vagy akár csak Kővágószőlősön is. Ott a háttér is eleve magasabb.
2022. márc. 24. 06:45
 6/8 sadam87 ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem extrém értékek. A kinti háttérsugárzás értékek valamivel magasabbak az országos átlagnál, de egyáltalán nem jelentős a különbség.

[link]

Az meg, hogy a házban, főleg a pincében magasabb az érték, egyáltalán nem meglepő a radon miatt. A talajsban is vannak sugárzó anyagok, ezért az sem meglepő, hogy a közelében nagyobb a sugárzás.

[link]

2022. márc. 24. 06:52
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Munkahelyemen is megmértem most reggel. Zárt helyen 100-120 körüli értékeket mértem.

2022. márc. 24. 08:35
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Kohóalak tartalmú építőanyagok is sugároznak rendesen. Salakbeton blokkok, salakfeltöltést régen szigetelésnek használták, pernye, kohósalak cementek. A gránitnak is jóval magasabb a sugárzása mint a mészkőnek.
2022. márc. 24. 14:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!