Ezek normál gamma dózisteljesítmény értékek?
Körbemértem a házamat. Kint a ház körül kültéren olyan 120-150 nSv/h-s értékeket mérek A ház mögött van egy rész, ahol 200-as értéket is mérek. A talajhoz közelebb magasabbak az értékek. Nincs konkrét pont, ahol magasabb lenne, egységesen magasabb azon a részen.
Bent a házban 180-220 nSv/h-s értékek vannak. Egyértelműen magasabb, mint kint. Elég inhomogén eloszlásban. Van olyan rész, ahol többszöri méréssel szisztematikusan magasabb értékeket mérek.
A pincében a legmagasabb. 280-300 nSv/h. Ahogy megyek le, egyre növekszik, a legbelsőbb pincehelyiségben a talajhoz közel a legmagasabb. Gondolom ez a radontól lehet.
A házban mitől lehetnek magasabbak az értékek? A pincéből felszivárgó radon és a szellőztetés hiánya?
Mennyire vannak rendben ezek az értékek? Azt én is látom, hogy az átlagos háttérhez képest kicsit magasabbak. De beltérben máshol még nem mértem, így nincs összehasonlítási alapom.
Egyáltalán nem extrém értékek. A kinti háttérsugárzás értékek valamivel magasabbak az országos átlagnál, de egyáltalán nem jelentős a különbség.
Az meg, hogy a házban, főleg a pincében magasabb az érték, egyáltalán nem meglepő a radon miatt. A talajsban is vannak sugárzó anyagok, ezért az sem meglepő, hogy a közelében nagyobb a sugárzás.
Köszönöm.
Munkahelyemen is megmértem most reggel. Zárt helyen 100-120 körüli értékeket mértem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!