Miért nő meg a víz térfogata fagyáskor?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
A legtöbb esetben ha egy anyag megfagy, vagy megdermed változik a térfogata, viszont általában csökken. A víz azért különleges mert fagyáskor növekszik a térfogata, ez elég kevés anyagra jellemző.
Annak az oka hogy az anyagoknak változik a térfoga az az oka, hogy a folyadék részleges rendezettségéből egy jól rendezett szabályos kristályrácsba rendeződnek. És mivel így sokkal effektívebben vannak elrendezve a részecskék csökken hely amit foglalnak, ezért összemegy az anyag. Viszont a víznek van két fontos tulajdonsága ami miatt a folyadék nagyobb sűrűségű mint a jég. Az első ami kisebb szerepet játszik az a víz polaritása, lényegében a víz molekulák úgy viselkednek mint kis mágnes golyók amik összeragadnak, ez segít egy szabályos szerkezetet kialakítani. A másik ami a munka nagyobb részét végzi azok a hidrogén kötések, ezek erős másodrangú kötések amik a vízmolekula oxigénje és egy másik molekula hidrogénje között jön létre. Ez a két erőhatás egy elég stabil és jól magas fokú rendezettségű rendszert alakít ki (legalábbis egy folyadékhoz képest). Emiatt a jól rendezettség miatt a folyékony víznek nagyon nagy a sűrűsége.
Amikor a víz elkezd fagyni, a víz molekulák elkezdenek átrendeződni egy tényleges kristályrácsba, viszont ez a rács nem kedvez a hidrogénkötéseknek, így azok lényegében megszünnek. Az így kialakuló rácsszerkezet energetikailag kedvezőbb az adott körülményekhez, de az erős hidrogén kötés nélkül a víz molekulák távolabb kerülnek egymástól mint folyadék állapotban. Ezért lesz kiesebb a jég sűrűsége mint a folyékony vízé.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
#2
"Amikor a víz elkezd fagyni, a víz molekulák elkezdenek átrendeződni egy tényleges kristályrácsba, viszont ez a rács nem kedvez a hidrogénkötéseknek, így azok lényegében megszünnek. Az így kialakuló rácsszerkezet energetikailag kedvezőbb az adott körülményekhez, de az erős hidrogén kötés nélkül a víz molekulák távolabb kerülnek egymástól mint folyadék állapotban. Ezért lesz kiesebb a jég sűrűsége mint a folyékony vízé."
Ez nem igaz!!!
Pont amiatt lesz kisebb a jég térfogata a folyékony vízhez képest, mert ott a molekulák több hidrogénkötést alakítanak ki. Folyékony állapotban nem létesítenek maximális számú (négy) hidrogénkötést, míg a szilárd kristályrácsban igen. Emiatt viszont a vízmolekulák nem akárhogyan tudnak rendeződni (a hidrogénkötések tetraéderesen állnak), közöttük kisebb "lyukak" alakulnak ki, emiatt lesz nagyobb a téfogat és kisebb a sűrűség. (Legalábbis a hexagonális jég esetében, amivel földi körülmények között találkozni szoktunk.)
(45. oldal vége, 46. oldal eleje.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Pont amiatt lesz kisebb a jég térfogata a folyékony vízhez képest"
Gondolom nagyobbat akartál írni.
De ez az első link tényleg nagyon jó dolgokat tartalmaz. (A biokémia és molekuláris biológia alapjai - Nyitray László, Pál Gábor)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
#5
Valóban elírtam, köszi. Igazából át akartam írni sűrűségre, csak az elmaradt. :(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!