Miért volt előnyös az ázsiai emberek életének szempontjából, hogy ferdére alakuljon ki a szemük?
Tudom magamról, hogy minden bizonnyal az apai ágú őseim Ázsiából származhattak, mivel egyértelműen látszik az arcbeállításomon és a hajam színén, valamint a bőröm és apukám bőre is egy kicsit sárgás beütésű, de fehér. Nem is csodálkozom, hisz tanultam történelmet és nagyjából ismerem Pannónia és a magyarság történelmét, vándorlásait, háborúit, országának megszállásait is. Az enyhe kifejezés, hogy volt lehetősége a családomnak ilyen vért is szerválni egy kicsit. Anyukám európaias. Egyik nap mostam az arcom és megfordult a fejemben, hogy miért lehetett evolúciósan előnyös, hogy az ázsiaiaknak így alakult ki a szeme. A feketeséget például lehet érteni a negroid nagyrasszhoz tartozóknál, mivel így álltak ellen az erős napsütésnek és a szintén erős sugárzásnak. De a ferde vágású szem miért volt előnyös? Ha jól tudom az így kinéző embereknek részben (pl. turáni rassz) vagy egészben (pl. délkelet-ázsiai rassz) hiányzik egy bőrredő valahonnan a szem, illetve szemhéj környékéről és a szem külső sarka is kicsit markánsabb.
Ez miért volt előnyös? Miért alakult ki?
#1.
Tehát akkor nincs olyan gyakorlati oka, mint mondjuk a feketéknél a fekete vagy legalábbis sötét bőrszín?
#4.
Azt mégis hogy? A szemet nem tudták jóval az ókor előtt átoperálni esztétikai okokból, mivel egyrészt már az ókorban is ferde szemmel ábrázolták az ázsiaiakat, másrészt nagyon hosszú idő kell ahhoz, hogy a test megszokja és úgy maradjon. Jó példa erre a körülmetélés. Az egyiptomiak, zsidók, asszírok, arabok, föníciaiak, sumérok, punok, valamint még Európában és Ázsiában is egyes helyeken alkalmazták már az őskor óta feltehetőleg, de csak az ókorban ábrázolták vagy jegyezték le, mégis nő fitymájuk a férfiaknak a mai napig és még csak nem is rövidebb. A ferde vagy mandulavágású szem nem olyan, mint a tetoválás, hogy megcsináltatom, mert tetszik, hanem, vagy öröklöd és így születsz, vagy nem.
#6.
Akkor miért nincs ferde szeme az európai, afrikai vagy ausztrál népeknek?
Ugyan azért amiért nincs minden madárnak méteres farktolla. Nem mindenhol, mindenkinek ugyan az a szép. Ha tényleg csak szexuális szelekcióval terjedt el ez a szemforma akkor máshol vagy nem alakult ki vagy egyszerűen nem tartották annyira vonzónak ,hogy napjainkra itt is általános legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!