Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történne akkor ha egy Uvb...

Mi történne akkor ha egy Uvb lámpa beleesne az akvárium vizébe?

Figyelt kérdés
Megrazna a teknőst? Egyelőre nem fénycso van hanem egy sima uvb izzó. Viszont az akvárium sarkán elhelyeztem egy kisebb deszkát és arra tettem rá az uvb lámpát. Félek ha bele borul mi történik? Mi a legrosszabb?

2022. márc. 2. 18:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs védve víz ellen, akkor megrázhatja az állatot, vagy jobb esetben levágja a biztosítót.

(Egy teknősnek vagy halnak jót tesz az UVB? Milyen teljesítményű?)

2022. márc. 2. 18:44
 2/11 A kérdező kommentje:

Jót tesz, most rendeltem fénycsovet ami 24 wattos. Arcadia marka.

Ez meg egy kis szar izzo ideiglenes megoldásra. Ezt inkább nem is reklámozó mert a hozzaertok megkoveznek.

Van tekid v. halad?

2022. márc. 2. 18:48
 3/11 anonim ***** válasza:
69%

A fokozott UVB expozíció semmilyen állatnak nem tesz jót, mert roncsolja az élő szöveteket.

A "sima kis szar UVB izzó"-n voltaképpen mit kell érteni? Egy magasnyomású higanyív-kvarcégőt?

2022. márc. 2. 20:10
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Ja, a 3-as hozzáaszólásban elfelejtettem a lényegi választ:

Ha a lámpa nem víz alatti üzemre készült, akkor természetesen megrázhatja (elpusztíthatja) az állatot, aminek a vizébe beleesik. Hogy mekkora ennek a veszélye, azt csak a szóban forgó konstrukció bevizsgálása után lehet megítélni.

2022. márc. 2. 20:16
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

"A fokozott UVB expozíció semmilyen állatnak nem tesz jót, mert roncsolja az élő szöveteket."

ez csak félig igaz. valóban roncsolja az élő szöveteket, ennek ellenére a teknősnek is szüksége van valamennyi UVB-re a D-vitamin előállításához.

2022. márc. 2. 22:26
 6/11 anonim ***** válasza:
69%
#5 Azt nem tudom, hogy a teknős anyagcseréje mennyire függ a fejbőrén és végtagjain fotokémiailag iniciált D vitamintól (rengeteg vízi élőlény teljesen megvan nélküle), de hogy a szemeire igencsak szüksége van - és nem akar UVB keltette szemgyulladástól megvakulni - az biztos!
2022. márc. 2. 23:57
 7/11 anonim ***** válasza:
84%

#6 "Azt nem tudom, hogy a teknős anyagcseréje mennyire függ a fejbőrén és végtagjain fotokémiailag iniciált D vitamintól (rengeteg vízi élőlény teljesen megvan nélküle)"

a teknős nincs meg nélküle, sőt az egyik legfontosabb vitaminja.

2022. márc. 3. 00:13
 8/11 anonim ***** válasza:
#7 Jól írod, máshol is tárgyalják, hogy a teknősnek fontos a D vitamin - de azt is írják, hogy ezt a megfelelő táplálékkal kell neki bebiztosítani!
2022. márc. 3. 00:24
 9/11 anonim ***** válasza:
#8 a természetben sem táplálékkal szerzi (mondjuk nem is lámpával)
2022. márc. 3. 00:43
 10/11 anonim ***** válasza:

"#8 a természetben sem táplálékkal szerzi (mondjuk nem is lámpával)"

#9 - tudnál valamilyen tudományos szempontból hiteles forrást adni az állításodra?

2022. márc. 3. 00:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!