Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit nevezünk sűrűségnek, a...

Mit nevezünk sűrűségnek, a hajzselének van sűrűsége, mert sűrű anyagú, de a víznek nincs, mert folyik össze-vissza?

Figyelt kérdés
Na, ez most elég amatőr kérdés, de túl kell esni ezeken is.
2022. márc. 1. 20:56
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Sűrűségről anyaghalmazok esetén beszélünk, amikor az egyes részecskék halmazt alkotnak, a részecskék között van valamilyen kölcsönhatás/összetartó erő.


Tehat a víznek is van sűrűsége, ahogyan a hajzselének, és az asztallapnak is.


Tudomanyosan:

"A sűrűség (jele: ρ – görög: ró) az adott térfogategység tömegének mértéke. Ha egy test sűrűsége nagyobb, az annyit jelent, hogy adott térfogategységenként nagyobb a tömege. Egy test átlagos sűrűsége egyenlő a teljes tömeg és a teljes térfogat hányadosával. Egy sűrűbb anyagú test (például vas) kisebb térfogatot foglal el, mint egy ugyanakkora tömegű kisebb sűrűségű anyag (például víz)."


- Wiki


Ne keverd a szót a köznyepvi értelemben vett sűrűvel, hogy na ez a leves olyan sűrű lett, hogy már főzelék.

vagy

Ez ritka, nem sűrű.

2022. márc. 1. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Tehát a köznyelvi értelemben vett sűrűség, az nem ugyanaz, mint ami a fizikában van???


Ó, de buta voltam. Pedig én tényleg azt hittem, hogy amikor a fizikában sűrűségről beszélnek, akkor az ugyanaz, mint például a leves, ami szint már főzelék.

2022. márc. 1. 21:12
 3/7 A kérdező kommentje:
*szinte
2022. márc. 1. 21:12
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Tudományos nyelvben a sűrű az egységnyi térfogatú anyag tömege. Azaz, ha megtöltesz egy ugyanakkora vödröt pl. levegővel, vízzel, vassal, arannyal vagy higannyal, mennyire nehéz felemelni. Ez a sűrűség. A levegő könnyű, a víz nehezebb, a vas még nehezebb, stb.


A köznyelvi értelemben "híg" és "sűrű" (mint a főzelék), az tudományos nyelvben az a viszkozitás fogalma. "Sűrű"=viszkózus.

2022. márc. 1. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
76%
Valamikor "fajsúly" volt a neve.
2022. márc. 1. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 krwkco ***** válasza:
100%

"A köznyelvi értelemben "híg" és "sűrű" (mint a főzelék), az tudományos nyelvben az a viszkozitás fogalma."

Vagy hogy közérthetőbb és magyar nyelvű legyen: a folyadék vagy gáz belső surlódása. Úgy szokták meghatározni, hogy egy kalibrált műszer egy hengert forgat a folyadékban és méri, hogy mekkora erő kell hozzá. Vagy egy csőben folyatják a folyadékot. Golyó süllyedési sebességét nézik. Stb...

2022. márc. 2. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

A sűrűséget sokan keverik a viszkozitással, pl. a méz viszkózusabb, mint a víz. Én ezt úgy jegyeztem meg, hogy annak az anyagnak van nagyobb viszkozitása, amelyik jobban tapad. A méz “ragacsosabb”, mint a víz, mivel nehezebben súrlódik az adott felületen.

A sűrűség pedig a térfogattal és a tömeggel függ össze. Ró=m/V

Minél nagyobb egy anyag tömege egy adott térfogatra, annál nagyobb a sűrűsége, vagyis annak az anyagnak lesz nagyobb a sűrűsége, amelyiknek ugyanazon a térfogaton nagyobb a tömege.


A hajzselé egyébként gél, ami egy kolloid anyag.

2022. márc. 4. 02:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!