Mi a titka a kémiai egyenlet rendezésének?
Azt tudom, hogy a kiindulási anyagoknak, és a keletkezett anyagoknak is ugyanannyinak kell lenni mindkét oldalon, de nem látom át ennek az egésznek a logikáját.
Egy matematikai egyenletnél szigorú törvényszerűségek vannak, ugyanarra a sémára épül az egész.
Ezzel szemben a kémiai egyenleteknél össze-vissza írogatom a ketteseket a képletek elé, mint egy hülyegyerek. Nincs egy letisztult logika, hanem tippelgetni kell, milyen trükkkel tudom kiegyenlíteni a két oldalt. Olyan az egész, mint egy bűvészmutatvány.
Nagyon zavaros.
Itt egy példa:
SiCl4 --> Si + Cl2
A tippelésen kívül van ennek valami logikája?
Ezen mit kell tippelni?
Van egy Si és van 4 Cl. Az Si már megvan, de hiányzik még 2 Cl. Tehát beírsz a Cl2 elé egy kettest és lesz 4.
"SiCl4 --> Si + Cl2"
Helyesen:
SiCl4 --> Si + 2 Cl2
A szilíciumnak 4 szabad elektronja van, a klórnak meg csak egy, tehát 4 klór tud kapcsolódni egy szilíciumhoz. De a klór ha felszabadul a szilíciumról, akkor kétatomos molekulákba rendeződik, ezért 2 Cl2.
Matematikailag a legkisebb közös többszöröst keresed.
Két szabály van: Anygmegmaradás és töltésmegmaradás.
A fentihez hasonló egyszerűbb példákban jó gyakorlat, hogy a legösszetettebb vegyületből veszel 1-t. Itt 1 SiCl4 akkor 1 Si és 4/2 Cl2 vagyis 2Cl2.
Mert ugye egy klór molekulában 2 klór atom van.
Bonyolultabb egyenleteknél általában redox egyenletrendezés alkalmazható.
Redox egyenletrendezés példa:
Modlndjuk én nem szoktam előjelet adni az oxidációs szám változásnak, hanem a videóban használt függőleges vonal helyett fel-le nyilat használok.
#4 voltam.
A matematika és a kémia között az alapvető különbség az, hogy míg a matematikában általában a számokkal végzel műveleteket, és a számokat valahonnan absztrahálod, de a matematikai levezetésben lényegtelen azok dimenziója - addig a kémiai egyenletben nem írhatsz szamárságokat, csak amit a kémia megenged.
Tehát a SiCl4 bomlásakor nem Si + 4 Cl lesz, hanem Si + 2Cl2 , mert valahol korábban tanultad, hogy a klór az gáz. Kétatomos gáz.
Szóval a kémiai egyenlet írásakor nem csak a matematikát, de a kémiai "realitást" is be kell tartani. Ehhez kell a korábban tanultakat alkalmazni tudni. Nincs semmilyen trükk, csak készenlétben kell tartani a korábban tanultakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!