A fúzióserőművek valóban hatékonyabbak lesznek mint az atomerőművek ?
Nem olyan régen láttam Magyarósi Csaba videóját az ITER-ről.
Abban azt mondják, hogy ez mennyire hatékony és , hogy elvileg ez lesz a leghatékonyabb energia előállítási módszer, sokkal hatékonyabbak ,mint egy atomerőmű. Ez igaz lenne ? Mennyivel lehet hatékonyabb egy ilyen ?
Attól függ, mit értesz hatékonyság alatt.
Jó lenne, mert gyakorlatilag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre hidrogén, és a kapott melléktermékek radioaktivitása minimális.
Üzemzavar esetén sem veszélyes, a lakosságra.
De értékelhető hatásfoka per pillanat nincs, és nem is garantálható, hogy valaha lesz.
2#
Energia fizikai értelemben, vagy inkább munkaóra, stb. ?
Azaz, ha jól értem önmagában még nem érte el azt, hogy energiatöbblet legyen, de látható, hogy jóval többet tudtak kinyerni,mint korábbi próbálkozások során.
De még akkor is, ha lesz energiatöbblet kérdés lesz, hogy ebből mennyi hasznosítható és mennyi ideig fenntartható.
Még ha fizikai értelemben nyereségesnek is mondható lesz, akkor is végül gazdaságilag is megtérülőnek kell lennie.
Érdekes kérdéseket vethet fel szerintem, ha mondjuk 3 év alatt létesíthető és csak 5 évig működőképes a fúziós reaktor, de mondjuk ennyi idő alatt kb 2-3 új létesítéséhez szükséges pénzt termelne.
#8: Gazdaságilag mindegyik fenntartható, különben nem foglalkoznának vele privát szektorbeli jövedelmező vállalkozások. A környezeti fenntarthatóságot tekintve meg komolyan bizonygatni kell, hogy bármelyik megújuló van annyira - vagy még jobban - fenntartható, mint egy 150 millió °C-ra hevített beton- és ritkafém kocka? A tudomány nem szentesíti azt, hogy a fúziós energia már bekerüléskor óriási környezetterhelést fejt ki, a lítiumbányászat biogazdálkodásnak számít egy reaktor nyersanyag szükségletéhez képest.
De tegyük fel, hogy lehet ezt az egészet fenntarthatóan csinálni és örök életet kapunk ingyen árammal - mit csinálunk vele? Nos, a Jevons-paradox szerint az energiafelhasználás az olcsó energiával az egekbe szökik, vagyis még többet fogunk szennyezni vele.
Köszi a válaszokat.
Alapból ez miatt tettem fel a kérdést .
Itt mondja a pali, hogy 50MW befektetett energiából 500MW szeretnének kiszedni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!