Ha a szén-dioxid kibocsátás olyan nagy probléma és káros, akkor miért raknak az ásványvízbe?
Mert ettől lesz szénsavas.
De egyébként ha azt nem érted hogy az említett ok ellenére miért csinálják, akkor az a válasz szerintem hogy elhanyagolható mértékű hatása van a légkör CO2 tartalmára.
A problémán tehát nem a szénsavas italok megszüntetésével kell fogást találni!
Különbséget kell tenni. A légkörben konkrétan a szervezetünkre csak jóval nagyobb koncentrációban káros. Megfelelö oxigénszint mellett viszonylag magas szén-dioxid szintet is elviselünk. A teljes bioszférára üvegházhatása miatt már a mai koncentrációban is eléggé káros.
A vízben szinte semmilyen negatív hatása nincs:
Én úgy tudom, az üdítőkbe szánt szén-dioxidot magas inert tartalmú földgázból vonják ki. ( Többször tisztítják.)
A gáz elégetésével a CO2 úgyis a légkörbe kerülne. Amíg a szénsav a palackban áll, a bolygó nyer egy csöppnyi haladékot.
#6
Ebben az értelemben semennyire, mivel a körforgásban jelen lévö szén-dioxidot tesszük a vízbe. A globális probléma a hosszú idöre letárolódott fosszilis tüzelöanyagokból nagy mennyiségben bekerülöböl adódik, valamint abból, hogy a kivágott erdök helyére, mint az Amasonas medence esetében eddig nem ültettek új erdöt. A felmelegedés miatt az olvadó permafrosztból is rengeteg hosszan eltárolt metán kerül a légkörbe. Szén-dioxidnál a másik probléma a melegedö óceánok, ugyanis az olyan megkötö szervezetek, mint a Nagy korallzátonyt alkotó korallok a melegedö vízben megdöglenek, nem kötik tovább, de valószínüleg az egyéb fitoplanktonra is negatív hatással van.
[link] - 79. oldal, 97-98.oldalon ír ezekröl
1 liter ásványvízben van kb. 5 gramm CO₂. A benne található szén-dioxidnál jóval többet bocsát ki az ásványvíz gyártás a palack előállításával, a víz szivattyúzásával, a kész terméknek a boltokba való szállításával. Mindezekkel együtt is az ásványvíz gyártás a becslések alapján is a teljes CO₂ kibocsátásnak is maximum 0,1%-t teszi ki. Összességében a szénsavmentes ásványvíz előállítása, palackozása, szállítása alig termel kevesebb szén-dioxidot, mint a szénsavasé.
Közelítsük meg máshogy. 1 liter benzin – amennyit egy autó kb. 10 km út oda-vissza történő megtételére elég – elégetése során kb. 3/4 kg CO₂ keletkezik. Ezzel a szén-dioxid mennyiséggel 150 liter szénsavas ásványvizet lehetne előállítani.
Közelítsük meg máshogy. Tegyük fel, hogy Magyarországon minden egyes ember megiszik naponta egy liter szénsavas italt (ásványvíz, kóla, alkoholmentes sör, energiaital stb…) – ami erős túlbecslés, a csecsemők, meg a nyugdíjasok többsége, meg a mélyszegénységben élők aligha fogyasztanak ennyit –, az országosan éves szinten 3,54 milliárd liter italt jelent. 5 g/l-rel számolva az 17,7 ezer tonna CO₂. Magyarország teljes CO₂ kibocsátása 2019-ben meg 49,8 millió tonna volt. Ennek a 17,7 ezer tonna a 0,036%-a.
Pusztán ebből az ásványvízben található CO₂-t vizsgálni a globális felmelegedés szempontjából kicsit olyan, mintha a lehűlt lakás esetén a kulcslyuk hőszigetelésével foglalkoznál, miközben tárva-nyitva az összes ablak.
És akkor nem beszéltünk a szén-dioxid forrásáról. A legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmaz jelentősebb mennyiségű szén-dioxidot. De a dúsításhoz használt szén-dioxid is származhat olyan forrásból, ami amúgy is benne van a körforgásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!