Az Orion/Nimród csillagképről van hiteles régi rege-monda magyar vonatkozásban?
Találtam leírásokat ezobubus meg divatmagyar oldalakon, de nem tudom mennyire hitelesek ezek a leírások mert forrásokat nem adnak meg és semmi mást nem találok. Tudna valaki ezektől független oldalakat vagy szakirodalmat ajánlani?
Én hirtelen ennyit találtam, a magyar vonatkozásról egy bekezdést írnak csak sajnos. (De legalább megbízhatónak tűnik.)
Gesta Hungarorum;
Arany- Rege a csodaszarvasról;
Stb.
“Két egy testvér, Ménrót fia.
”
– Arany János: Rege a csodaszarvasról (részlet)
A Ménrót[1] férfinév eredete homályos. A középkori mondákban – Ladó és Bíró szerint – a magyarság ősapjaként emlegetett Nimród nevét helyettesítik vele.[2]
A Ménrót név valószínűleg magyar gyökerű, s jelentése – mén (csődör) és rós (vörös) szavunkból következtetve – alighanem vörös mén.”
.
ai Simon Gesta Hunnorum et Hungarorum (Hunok és magyarok cselekedetei) című művében Ménrót – az eredeti latin szövegben Menrot –, Thana fia, Jáfet utódja a magyarok őse. Kézai tudósításához igazodik több középkori évkönyv is“
Még egy, bár szintán elég rövidke:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!