Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vákumozott térben gyorsabb a...

Vákumozott térben gyorsabb a párolgás?

Figyelt kérdés
Ha gyorsabban szeretnék "redukálni" besűríteni egy ételt főzéskor, anélkü, hogy órákig égetném a gázt, akkor az úgy is megoldható lenne, hogy egy vákumozós fedőt teszek rá és vákumot generálva, az alacsonyabb forrásponthoz viszem közelebb, így a víz gyorsabban el tud párologni? Így a zárt rendszer miatt természetesen már a csőben le is csapatnám kb mint a pálinkánál.
2021. dec. 30. 21:27
 1/8 dq ***** válasza:
83%
Ja
2021. dec. 30. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Egészen drasztikus dolgokat is lehet így csinálni: például 20 fokon felforralhatod így a vizet, és aztán az egész rendszer forrás közben be is fagyhat.
2021. dec. 30. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
78%

Nem. Természetesen nem gyorsabb a párolgás. Nem égetheted nagy láng helyett takarékon a gázt, vagy rövidebb ideig. Sőt! Lassabb lesz a folyamat. A zamatanyagok jobban megmaradnak az alacsonyabb hőfok miatt, de a folyamat maga tovább tart. Mindjárt elmagyarázom miért. Induljunk ki 1 kg vízből. Ha csökkented a nyomást, akkor a víz forráspontjának a hőmérséklete csökken. De az 1 kg víz elforralásához szükséges hőmennyiség meg növekszik, mert a fázisátmeneti hő fordítottan arányos a hőmérséklettel. Ha csökken a hőmérséklet, a forráshő növekedik! Alacsonyabb hőmérsékleten több hőmennyiség kell, hogy 1 kg vízből 1 kg gőz legyen.

[link]

Szóval ha a nyomást csökkented, akkor csökken a forráspont, de az 1 kg víz elforralásához szükséges hőmennyiség meg növekedik. Tehát hosszabb ideig kell rotyogtatnod az elegyedet!

2021. dec. 30. 22:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Uhh, ez kemény, erre nem számítottam.

Esetleg, ha nyomás-vákuum váltakozása lenne? "Lötyögtetés?" Előbb bekuktázni, majd megvákumozni, és megint visszakuktázni, megint vákumozni és így tovább?

2021. dec. 30. 22:55
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, a fázisátmeneti hőt (a forráshőt) mindenképpen át kell adnod. Ezt nem úszod meg. [Különben tudnál örökmozgót csinálni.] Tehát ha a gyorsaság a lényeg, akkor legnagyobb teljesítményű (legnagyobb átmérőjű) gázégőre tedd a matériádat. Ott megy át legrövidebb idő alatt adott hőmennyiség.
2021. dec. 30. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 dq ***** válasza:
73%
Ebből lényegében semmi nem igaz. A víz fajhője, 4.2KJ nagyobb, mint amennyivel a forraláshő csökken 2.3KJ. Több idő, energia magasabb nyomáson elpárologtatni. (Nem mintha ne lenne elhanyagolható, és ne játszana lényegében minden más (gáz, fazék, de akár a szoba szigetelése) jóval nagyobb szerepet.)
2021. dec. 30. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
73%

3#

Hihető, de ha csökken a forráspont, akkor nő a hőmérsékletkülönbség, ami áthajtja a hőt az edény falán.

Igen, közvetlen a lánghoz képest nem nagy különbség, de a levegővel keveredő füstgázokhoz képest már számít az a 60-80 fok forráspont csökkenés.


Kérdezö:

"anélkü, hogy órákig égetném a gázt,"

Lehet, de a vákuum sincs ingyen.

2022. jan. 1. 00:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
A vákuum előállítása jelen esetben lényegtelen. Egyébként meg semmi sincs ingyen, a gyakszi nyomkodása sem.
2022. jan. 1. 16:02

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!