Miért rossz hosszútávon a szervesanyag lebontáshoz az erjedés?
Jujjujjujjujjuj!!
De jót röhögtem az utólsó válaszon! :)))
Azért "rossz", mert nem hatékony. Egy cukormolekulából, ha teljesen lebomlik (glikolízis - citrátkör - terminális oxidáció), akkor 30-32 ATP keletkezik (régi tankönyvek 36-38-at írnak, de ma már pontosították ezeket a számokat).
Ha csak erjedésig történik a reakció, akkor 2 ATP keletkezik.
Vagyis még a legrosszabb esetben is 15-ször annyi energia keletkezne, mint amennyi az erjedéssel valójában keletkezik.
"Egy cukormolekulából, ha teljesen lebomlik (glikolízis - citrátkör - terminális oxidáció), akkor 30-32 ATP keletkezik"
Ezt a fütyülőm se érti! Egy cukormolekulából 32 molekula adenozin trifoszfát? A diszaharidban csak 12 szénatom van! Valami itt nagyon nem stimmol!
"Ezt a fütyülőm se érti! Egy cukormolekulából 32 molekula adenozin trifoszfát?"
Ezt nem úgy értem, hogy a cukor alakul ATP-vé, természetesen. Valóban egy kicsit szlenges volt a megfogalmazás, a cukorból víz és szén-dioxid lesz, csak a cukor égése során keletkezik ugye az ATP a különböző kapcsolt rekaciókban (redukált koenzimek közbeiktatásával), vagyis a cukor kémiai energiájának kinyerésével jön létre az ATP, méghozzá ADP és foszfát (Pi) enerhiaigényes összekapcsolásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!