Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért hűl le egy oldat, ha...

Miért hűl le egy oldat, ha épphogy a belső energiája nő?

Figyelt kérdés

Valaki el tudná magyarázni, hogy endoterm oldódás során miért az oldat hideg és nem az edény fala?

Elsőre pont az tűnik logikusnak, hogy exoterm oldódásnál az oldat hideg, hiszen az energia a környezetbe megy, endoterm oldódásnál pedig a környezetből megy a rendszerbe az energia, így a hőmérsékletnek nőnie kellene.

Miért pont fordítva van?

2021. dec. 8. 17:43
 1/8 sadam87 ***** válasza:

Ha endoterm az oldódás, akkor energiabefektetés szükséges hozzá. Közvetlenül ez az energia az oldat hőenergiájából fog származni. Máshogy megfogalmazva ha az oldódás gyors, lényegesen gyorsabb, mint a hőátadás az edény fala és az oldat között, akkor az oldódás alatt az oldat belső energiája nem fog érdemben változni, csak a hőenergiája fog átalakulni az oldódáshoz szükséges energiává.

Természetesen miután az oldat lehűlt, hidegebb lesz, mint az edény fala, akkor az edény hőt fog átadni az oldatnak, és az is le fog hülni, így fog növekedni az oldat belső energiája.

2021. dec. 8. 18:00
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2021. dec. 8. 18:29
 3/8 anonim ***** válasza:

Az endoterm oldódás hőt vesz fel a környezettől. A hő áramlás iránya a magasabb hőmérsékletű helyről történik az alacsonyabb hőmérsékletű hely felé. A rendszer csak addig tud felszívni hőt a környezetétől,amíg alacsonyabb a hőmérséklete.

Ha kint tíz fok van, nem tudom beengedni az ablakon a benti tíz mellé, hogy bent 20 fok legyen.

2021. dec. 10. 21:13
 4/8 A kérdező kommentje:
De az oldatban nemcsak alacsony a hőmérséklet, hanem csökken is! Pl. KNO3 vízben való endoterm oldódásakor az eredeti 20 fokos desztillált víz hőmérséklete lecsökken 10 fokra. Miközben hőt vesz fel a környezettől. Ezért volt fura az egész, mert ha csak minimális hőt is felvesz, akkor sem csökkennie, hanem nőnie kellene a hőmérsékletnek.
2021. dec. 10. 21:21
 5/8 sadam87 ***** válasza:
Épp azért vesz fel energiát (hőt) a környezetétől, mert hidegebb annál!
2021. dec. 10. 23:33
 6/8 A kérdező kommentje:
Azt értem, de miért csökken a desztillált víz hőmérséklete, miután KNO3 kerül bele?
2021. dec. 11. 00:29
 7/8 sadam87 ***** válasza:
Azért, amit az 1. válaszban leírtam. A víz hőenergiája fogja fedezni az oldódáshoz szükséges energiáját. Azaz a víz hőenergiája csökkenni fog, azaz le fog hűlni.
2021. dec. 11. 17:11
 8/8 anonim ***** válasza:

A só részecskéi egy magasab potenciálú szintre lépnek.

Ehhez az energiát a részecskék mozgási energiája szolgáltatja.

Olyan, mintha lenne egy asztalon egy edény, a padlón pedig labdák pattognának össze-vissza. Azok a labdák, amik megugorják az asztal szintét bele tudnak ragadni az edénybe. Így csökken az átlagos "pattogási magasság" csak a picit pattogók maradnak. = Csökken a hőmérséklet.

Ha csak ennyi lenne így elmondva, megszegné a termodinamika második törvényét, mert az entrópia spontán folyamatban nő!

De én most effektíve csak a termikus entrópiáról beszéltem.

Van egy konfigurációs tag ami ha elég nagyot nő, kompenzálni tudja a termikus entrópia csökkenését.

Pl. Több részeke jön létre, ami új módokon tud mozogni.

2021. dec. 11. 19:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!