Köd az mikor alakul ki?
Azt értem, hogy mikor a levegő hőmérséklete kb egyenlő lesz a harmatponttal.
De a hamratpont mikor kb mennyi?
Általában akkor, ha eső után lehűl a levegő? Vagy paraszti logikával hogyan lehet következtetni hogy mikor lesz köd? Ha eső után lehűl a levegő?
Itt most teljesen jó a wikis válasz.
Tehát a harmatpont csak nyomás és hőmérséklet függvénye.
Levegőben lévő vízgőz esetén és csak vízgőzben is azonos (csak a parciális nyomást kell figyelni).
Simán arról van szó, hogy adott hőmérsékleten adott mennyiségű pára képes gőz állapotban maradni, ha a levegő hűl, részben kicsapódik.
"paraszti logikával hogyan lehet következtetni hogy mikor lesz köd?"
Ha meleg, erősen párás levegő gyorsan hűl, így a víznek nincs ideje felületeken lecsapódni, kicsapódik a légkörben.
"Tehát a harmatpont csak nyomás és hőmérséklet függvénye."
"Ha meleg, erősen párás levegő gyorsan hűl, így a víznek nincs ideje felületeken lecsapódni"
Vagyis az időtől is függ?
"Vagyis az időtől is függ?"
A harmatpont nem.
A köd kialakulása függhet tőle.
"Tehát a harmatpont csak nyomás és hőmérséklet függvénye."
A harmatpont nem a hőmérséklet függvénye, az egy adott (abszolút) páratartalomhoz tartozó hőmérséklet. Azaz adott abszolút páratartalom esetén a hamatpont ugyanannyi a levegő hőmérsékletétől függetlenül.
A nyomást is pontosítanám a vízgőz parciális nyomására (ami lényegében ugyanaz, mint az abszolút páratartalom).
"A harmatpont nem a hőmérséklet függvénye, az egy adott (abszolút) páratartalomhoz tartozó hőmérséklet."
Fogalmazás félreérthető , elismerem.
Adott nyomáson a harmatpont helyét egy páratartalom - hőmérséklet diagramon lehet bejelölni.
"A nyomást is pontosítanám a vízgőz parciális nyomására "
Itt erre próbáltam utalni:
"(csak a parciális nyomást kell figyelni)."
"Itt erre próbáltam utalni:
"(csak a parciális nyomást kell figyelni).""
Jogos, ezt nem vettem észre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!