Hogyan kell genetikai kódos feladatot megoldani?
Nem értem azt ami a könyvben le van írva.
Milyen antikodonú tRNS fog kapcsolódni a negyedik aminosav kodonját követő bázishármashoz?
A. UCG
B. UAG
C. AUC
D. UAA
E. egyik sem
Ezt honnan kéne tudni???? van egy kódszótár, de az annyira egyértelmű, mint az, hogy én egy ufó vagyok.
random megtaláltam a feladatot, itt megtalálod a megoldását is:
Méghozzá az E
Nagy szerencséd van, mert a kérdést úgy tetted fel, hogy lehetetlen megválaszolni.
Mintha egy matekfeladatsorból kiírnál egy kérdést: "Ha b)-ben kiszámoltuk, hogy Józsi annyi almát vett, akkor mennyi banánt?"
Semmi gond ha kérdezel, ha szeretnéd segítek is az anyagban, de kérdezni sose legyél h_ly_!
Kérdezni mindig lehet és szabad, de ha idiótán teszi fel az ember a kérdést, akkor az sem tud rajta segíteni, aki akar.
A feladatot a következőképp kell megoldani (mármint az egészet, amit Sárkánybébi belinkelt):
Meg van adva egy genetikai kód, és a feladat azt mondja, hogy az első aminosav glicin. A kód olvasása: három betű jelent egy aminosavat, a megadott kód komplementerét* kell megnézni a kódszótárban. A szótár úgy működik, hogy kiválasztod az első betűnek megfelelő széles sort a bal oldalon és a második betűnek megfelelő oszlopot, majd az ezek által kijelölt négy cella közül választasz a harmadik betű alapján (jobb szélső oszlop).
Amúgy nem igazán értem ezt a feladatot, mert bemásoltam a megadott szekvenciát egy kodon fordító webalkalmazásba, és még véletlenül se azok az aminosavak jöttek ki, mint amit a feladat megoldókulcsa mond.
*Remélem tudod, hogy ez mit jelent, de ha nem: kicserélsz minden A-t U-ra, a T-ket A-ra, a C-t G-re, és a G-t C-re. Tehát például AGT-ből UCA lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!