Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaza van a matematika tanárom...

Igaza van a matematika tanáromnak?

Figyelt kérdés
Azt mondta, meg kell tanulni feladat megoldási típusokat, amiket egyszer bebizonyítunk, ezzel megértve a megoldási módszert. Szerinte, ha van annyi agyunk, akkor felismerjük, melyik módszerrel kell megoldani a feladatot, és megoldjuk. Mindezt általánosabb feladatokra értette, mert van olyan, amire egyik sem illik, nekünk kell "megfejteni".
2021. szept. 23. 23:17
A kérdező szavazást indított:
Igaza volt
Nem volt igaza
27 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy „kell”, túlzás. Bizonyos (alap)feladattípusokat ÉRDEMES megérteni, mert a bonyolultabb feladatok rendszerint ezekre visszavezethetőek. Például ha tudod a Pitagorasz-tételt, akkor a különféle geometriai problémáknál úgy kezdesz el gondolkozni, hogy valahogy derékszögű háromszögek keletkezzenek, mert azokra tudod a Pitagorasz-tételt használni. És minél több alapfeladatban járatos vagy, annál nagyobb valószínűséggel találod meg a megoldáshoz vezető megfelelő irányt.
2021. szept. 23. 23:25
 2/5 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nagyon durva egyszerűsítéssel, ha megtanulod, megérted, rutinná teszed, hogy kell egy csavart kitekerni, akkor nem csak egy dolgot tudsz majd szétszedni, hanem mindent, amihez csavarkiszedés kell.

A mateknak is vannak ilyen alapműveletei, amik sok helyen alkalmazódnak. Ezért bonyolultabb későbbi feladatoknál is általában elég csak felismerni, hogy milyen, már rutinból ismert műveletekből áll össze és meg tudod oldani.

A dolog szépsége ott jön ki, mikor elsőre nem látszik, mik lesznek ezek az alkalmazható ismert alapok, magadnak kell rájönni.

Ott jogos a fejvakargatás, de még nagyobb a sikerélmény, amikor rájössz.

2021. szept. 24. 07:57
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Én sose tanultam meg vagy értettem meg ezeket a bizonyításos dolgokat, de ment a matek.

Csak annyi kellett, hogy rutinból felismerjem, hogy melyik megoldási típus lesz az ami felhasználható.

2021. szept. 24. 10:48
 4/5 Wadmalac ***** válasza:
100%

Én anno azon kaptam mindig hülyét, mikor egy másodfokú tagos összegben kellett felismerni, milyen összegszorzatokból jött létre.

Onnantól kézimunka volt a megoldás, de erre rájönni művészet.

2021. szept. 24. 11:11
 5/5 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Persze. Nyilván ha értjük az összeadást magát és tudunk vele számolni, akkor felismerjük azokat az eseteket, amikor összeadást kell használnunk, akár a hétköznapi életben is. Például, hogy ide megyek az ennyi idő, utána átmegyek oda ami annyi idő, akkor onnan megyek akárhova megint... És össze tudjuk adni, hogy a harmadik helyre mikor fogunk nagyjából odaérni. Ez nyilván a többi műveletre is igaz.
2021. szept. 24. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!