Ez most tényleg quantum tunneling?
https://www.youtube.com/watch?v=kvSlaIwUCuk
Azt mutatja a videóban, hogy ha egy vízzel teli üvegpohárra teszi az ujját kívülről, akkor felülről, a vízen keresztül nem látszik az ujja, mert a levegőnek a törésmutatója jelentősen eltér a vízétől/üvegétől.
Viszont ha jó erősen rányomja az ujját, akkor olyan kevés levegő marad, hogy a quantum tunneling (alagúteffektus?) miatt már néhány foton átjut (azon a határon, ahol a fénytörés történik), így láthatóvá válik az ujja.
De nem lehet, hogy már annyira nincs ott levegő, hogy egyszerűen a fénytörés nem történik meg és ezért látjuk?
Csípem ezt a srácot és a videóit, rengeteg fizikai jelentséget és törvényt mutat be remekül, érthető egyszerűsítéssel.
De ez most szerintem is téves.
"már annyira nincs ott levegő, hogy egyszerűen a fénytörés nem történik meg és ezért látjuk"
Pontosan.
Gyanítom, hogy azokon a pontokon válik láthatóvá az ujjad, ahol az üveg-bőr távolság lecsökken a fényhullámhossz szintjére vagy alá.
#3 Köszi a megerősítést!
Azon csodálkoztam, hogy senki nem írja ezt kommentben a videó alatt.
De most mégis találtam egy ilyet, szóval másokban is felmerült. :D
Igen, lejjebb legalább ketten is írták.
A hullámhosszal való összefüggés az én plusz felvetésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!