Mivel foglalkozik a biotechnológia?
A biotechnológia élőlényekkel végzett technológia, élőlények hasznosítása emberi célok (termék vagy szolgáltatás létrehozása) megvalósítására. Nagyon sokrétű tudományág, sok részterülete van, amelyeket hagyományosan színekkel jelölünk (azt ne kérdezd, hogy miért):
-piros biotechnológia: gyógyászati célú termékek (gyógyszerek, vakcinák) előállítása biotechnológiai úton (elsősorban genetikailag módosított mikroorganizmusokkal és emlős sejtvonalakkal)
-zöld biotechnológia: élelmiszeripari, mezőgazdasági biotechnológia, célja új, előnyös tulajdonságú élelmiszerek kifejlesztése, termelése, illetve élelmiszerek feldolgozása biotechnológiai úton
-fehér biotechnológia: környezetvédelem biotechnológiai eszközökkel, ide tartozik a szennyezőanyagok környezetből való eltávolítása (bioremediáció) és környezetbarát műanyagok, üzemanyagok előállítása
-kék biotechnológia: szennyvíztisztítás és élővizek biotechnológiája
Ezek csak a legismertebb és legjelentősebb területek, és ezeket is lehet tovább taglalni. Ha több részletre vagy kíváncsi, javaslom a magyar wikipédia olvasgatását, elég jól leírja a dolgokat:
Ha biotechnológiát akarsz tanulni, azt jelenleg csak mesterképzési szinten teheted hazánkban a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán (én ide jártam), az ELTE Természettudományi Karán, vagy a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (itt csak angolul). Ezekhez alapképzésnek biológia vagy biomérnök BSc javasolt. Biotechnológia BSc még nincs Magyarországon, de Debrecenben akarnak a (közel)jövőben indítani biotechnológiai alapképzést, a meglévő mesterképzés átdolgozása mellett. (Nem tudom hány éves vagy kedves kérdező, lehet mire odajutsz, hogy felvételizel, már lesz.)
Idén fogok majd érettségizni, és az orvosi-biotechnológia vagy a biotechnológia mesterképzést tűztem ki végső célnak.
Viszont az idei felvételi tájékoztatót végignézve megtaláltam, hogy most már indítanak biotechnológia alapszakot is.
Nagyon örültem, amikor ezt megláttam, de nem sikerült eddig róla semmi információt találnom.
Továbbá kicsit el is bizonytalanodtam, hogy egyáltalán ez a tudományterület az-e aminek én gondolom.
A legjobban az orvosi és gyógyszerészi biotechnológia és a géntechnológia érdekel.
Még pontosabban mondva kutatni szeretnék és ezáltal segíteni a beteg emberek gyógyulását.
Ezek miatt már több szakon is gondolkodtam. Szóba jött már a gyógyszerészeti, az orvosi, a molekuláris bionika mérnöki és ahogy említetted, a biológia is.
Viszont valahogy mindig elbizonytalanodtam, hogy ezek jó választások-e. Aztán megtaláltam ezt a szakot is:
Tudom, hogy amik érdekelnek, azok nagyrészt a biotechnológia területéhez tartoznak. Viszont nem vagyok biztos benne, hogy jó döntés-e egy olyan szakra jelentkezni, ami eddig még nem indult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!