Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit robbanthatott? Miért nem...

Mit robbanthatott? Miért nem volt tűz?

Figyelt kérdés

Annó kb 10 éve volt egy fiatal pali, aki ilyen skizo meg antiszociális is volt.

Fegyverrel, machetével mászkált, nagyszüleit is fenyegette.

Egyszer felrobbant a háza, szomszédok rögtön kimentek és értesítették a mentőket, rendöröket, tűzoltókat. Kiértek a tűzoltók, utána a gyerek kiabált a romok alól, hogy itt vagyok, itt vagyok.

Láttam én is a romokat, és semmi korom nem volt. Mintha az egész csak összedőlt volna.

A pali vegyész szakos volt.

Mi történhetett?

2021. aug. 26. 18:31
 1/8 A kérdező kommentje:

De robbanás volt, mert nem messze laktam tőle.

Fel is riadtam.

2021. aug. 26. 18:32
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Bármi lehetett, első blikkre sima gázrobbanásra tippelnék(metán, PB, stb).
2021. aug. 26. 19:18
 3/8 A kérdező kommentje:
De tűz hogyhogy nem keletkezett?
2021. aug. 26. 19:43
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Miért kéne egy robbanáshoz tűz? Az OK, hogy gyakran együtt járnak, de egy vegyi robbanásnál nem kell, hogy kigyulladjon az épület. Az fordítv szokott lenni, hogy van egy tűz, az túlhevít pl. egy gázpalackot és az felrobban. Nem véletlen, hogy pl. robbantással oltottak tűzet (ld. pl. Félelem bére c. klasszikus film).
2021. aug. 26. 20:15
 5/8 anonim ***** válasza:
88%
A robbanás alapból valaminek a hirtelen tágulása, szétvetődése. Nem kell hogy bármi köze legyen tűzhöz.
2021. aug. 26. 20:32
 6/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

Felénk egy kétszintes családi ház robbant fel gázszivárgás miatt, úgy, hogy csak az alap maradt meg, a falazóelemek szétrepültek mindenfelé. Szerencsére nem volt bent senki.

Ott sem volt tűz.

A robbanáskor volt egy tűzgömb, de a nyomáshullám gyakorlatilag elfújta saját magát.

Ha a robbanási gázégés túl gyors ahhoz, hogy bármi eléggé bemelegedjen a kigyulladáshoz, plusz a léglökés el is fújja a lángot, plusz nem marad elégetlen oxigén, nem lesz nagy tűz.

2021. aug. 27. 09:00
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Volt itt is egy psycho a szomszéd faluba.

Kinyitotta a gázt otthon, majd begyújtotta magára.

Nagy robbanás volt, kimentek az ablakok is. Ő meg túlélte. Tűz nem volt.

EZT SENKI NE PRÓBÁLJA MEG!

Csak fizikailag: gondolom a gáz berobbant egyszerre és közbe lökéshullámot is generált. Az egy másodpercig tartó égési idő meg kevés volt, hogy begyújtson mást is. Meg ahogy az előttem szóló is írta a lökéshullám elfújta a tüzet.

Ha egy öngyújtó előtt gyorsan elhúzunk egy papírlapot az se gyullad meg 1 másodperc alatt.

2021. aug. 27. 11:28
 8/8 Gugu Gabor ***** válasza:
2021. aug. 27. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!