A balaton fog e valaha a Velencei tó sorsára jutni ? (magyarul kiszárad e valaha) A velencei tónak végleg annyi ?
Persze. Mint az összes többi tó is.
Földtörténeti viszonylatban jellemzően elég rövid életű képződmények.
Hosszútávon a Föld a Mars sorsára fog jutni, vagyis minden kiszárad. Szóval igen.
Gondolom a kérdés a közeljövőre vonatkozott. A válasz erre az, hogy valószínűleg nem, mert a Balaton turisztikailag fontos, így az emberi beavatkozás meg fogja menteni.
Pár éve volt sláger, hogy a Balaton vízszintje a kritikus szintre csökkent, és sokan azért lobbiztak, hogy a Rábát belevezessék. Utána jött egy kissé csapadékosabb időszak, és azért óbégatott mindenki, hogy túl van töltve a Balaton, és elönti a víz vihar idején a part menti házakat.
Valahol meg azt olvastam, hogy a Velencei-tó már többször is teljesen kiszáradt, az 1800-as évek vége felé, a kiszáradt mederben gyakorlatoztak a lovaskatonák. Talán egy hónapja voltam a tónál, én azt hittem, hogy szándékosan alacsony a vízszint, a túlparti töltésépítés miatt. Átúsztam volna, de simán átgyalogoltam a nyakig érő vízben Agárdról az építkezéshez elég sokat betonoztak meg köveztek a parton, és azt egyszerűbb ha alacsony a vízszint. Én nem is a vízszint miatt aggódnék, hanem a bőven méteres iszap miatt ami a Gárdonyi részen van. Az agárdi-velencei részen úgy ahogy még jó a meder, de a nyugati medencében szerintem döghalál. A túlpartról nem lehetett belemenni a vízbe a nyakig érő lágy iszap miatt, úgy kellett hason becsúszni a kb 40 cm-es vízbe, és elevickélni a tó közepéig, ahol már úszni is lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!