Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy bírta fedezni hatalmas...

Hogy bírta fedezni hatalmas kalóriaigényét a neandervölgyi ember?

Figyelt kérdés

“ A tömzsibb testalkatú, nagyon izmos neandervölgyinek több energiára volt szüksége a vadászathoz. A számítások szerint naponta 3360-4480 kalória kellett neki az északibb, hűvösebb területeken. ”

[link]

Ez a durván 4000 kalória hatalmas mennyiség. Ennyit egy mai ember sem eszik meg.

Főleg hogy akkor még nem voltak cukrok, meg szénhidrátok, “tiszta” kajából meg még nehezebb. Ekkora kalóriamennyiséghez naponta több kiló húst kéne enni.

Ennyire bőségesen rendelkezésre állt a táplálék a jégkoszakban?

2021. aug. 22. 14:15
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Nem tudom hogy csinálják, de 200 ezres fizetésből nem fogsz megenni 3000 kcalt
2021. aug. 22. 19:46
 12/17 TappancsMancs ***** válasza:
100%
:D Modern kori titok.
2021. aug. 22. 20:47
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

"Ez a durván 4000 kalória hatalmas mennyiség. Ennyit egy mai ember sem eszik meg."

Pont előtte írtad, hogy az északibb, hűvösebb területeken.

Hidegben eleve több kalóriára van szüksége a szervezetnek, és ha azt is figyelembe veszed, hogy nem volt se fűtött otthonuk, se normális ruhájuk, és egész nap komoly fizikai aktivitásban voltak, ez a 4000 kCal épphogy elég lehetett.

Én dolgoztam egy ideig bányászként, ami az egyik legmegterhelőbb fizikai munka - lazán megettem naponta 4000-5000 kalóriát, és egy grammot se híztam, mind elégettem. 2000 kalóriával elfogytam, legyengültem volna, mint egy fogoly a gulágon.

2021. aug. 22. 22:46
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

3000 kaloria nem olyan sok kérdező. Miert ne lehetne összehozni átlag fizetesből. Vannak olcsó zsírral teli ételek.

Szerinted az átlag magyar melos 2000 kcaltol túlsúlyos.

A 2000 inkább a női kaloria szükséglet átlagos aktivitas mellett. A férfi inkabb 2500.

Amikor fogyosztam, napi 1 óra sport(futas, sulyzos edzés) 2300 kaloriaval 70 dekat fogytam heti átlagba. Egyébként ülömunkat végzek.

Egy neandervolgyinek, (aki nem csak 1 órát volt aktiv+a hideg+eleve izmosabb ami nagyobb kaloria szuksegletett jelent), a 4000 kcal nem is sok.

Ez inkabb az átlag lehetett a nőkkel es öregekkel.

2021. aug. 23. 20:48
 15/17 A kérdező kommentje:

Nem tudom. Én pl építkezésen dolgoztam segédmunkásként, de akkor se bírtam sokat enni. 2500 kcal-tól már puffadásig tele voltam.

Jártam konditerembe edzeni és próbáltam tömeget növelni, de nem bírtam a kajálást, 3000 kcal-tól már napi 3-4x volt székletem és egész nap puffadtam.

2021. aug. 23. 20:54
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Alkati dolog is nyilvan. Ha éhes vagy egy evesre megeszek 2000kcal-t
2021. aug. 23. 21:23
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem vagyunk egyformák.

De mondjuk vegyünk egy nagyjából átlagos, 25 éves férfit, 175 magas, 75 kiló.

[link]

Eszerint 6 órányi nehéz fizikai munkával eléget ~2900 kCal-t, plusz alapjáraton, teljes nyugalomban is szüksége van még ~1600 kCal-ra, ez ~4500 kCal.

Persze egyéni eltérések lehetnek, de nem olyan óriásiak, és nagyjából talán egy neandervölgyire is stimmelhet.

Azt ugye tudjuk, hogy egy kiló zsírban nagyjából 8000 kCal van, a sovány színhúsban kb. 2000 kCal, zsíros húsban nagyjából 3000 kCal.

Tegyük fel, hogy az összegyűjtögetett növényekből tudott bevinni nagyjából 1000 kCal-t naponta, ehhez akkor még meg kellett egyen mondjuk 30 deka zsírt, meg fél kiló sovány húst.

Hát ehhez bizony sokat kellett vadászni.. :D

De azt nagyjából tudják a kutatók, hogy a fő táplálékforrásuk a nagytestű növényevő állatok voltak, mammutok, gyapjas orrszarvúk, ilyesmik.

Azért egy ilyen állatból nagyon sok zsír és hús kijön.

2021. aug. 24. 11:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!