Ajánlanátok jó dinoszauruszos könyveket?
Dinoszauruszok Magyarországon - Nehéz beszerezni, legalábbis pár éve eléggé keresnem kellet. Elég régi, pár dolog már elavult, de ez egy szakmaibb könyv, a száraz adat az száraz adat maradt azóta is.
Más magyart nem ismerek, mi nem gyerekeknek szólna. Elvileg van még egy ami csak ősmaradványokról szól, de nem volt még kezemben.
Amiket ajánlok kezdésnek és meg is vannak:
All Yesterdays - Kb. modern paleontológia alapja.
All Your Yesterdays - Előbbi "folytatása", ez ingyenes. [link]
The Palaeoartist’s Handbook: Recreating Prehistoric Animals in Art - Nem csak paleoművészeknek jó, őslények fele érdeklődőnek is. Mark Witton online munkásságát és más alkotásait is érdemes követni.
Nincsenek meg, de amennyit tudok róluk az alapján jók:
Encyclopedia of Dinosaurs: The Theropods - Rubén Molina-Pérez és Asier Larramendi rendelkezik más könyvvel is őslények terén, gondolom hasonló a színvonal.
Dinosaurs: How They Lived and Evolved - Darren Naish online munkásságát is érdemes követni.
EUROPASAURUS - The Graphic Novel - Nem igazán tudom mi a pontos tartalma, de alkotója Joschua Knüppe aki őslénytanban nagyon otthon van, elismert paleoművész.
Most így hirtelen ennyi. Van még pár cím a fejemben, de azok alkotói közt megtalálhatóak akiket említettem, ilyen pl. Recreating an Age of Reptiles.
Úgy tudom, a közeljövőben tervezik magyarul is kiadni Steve Brusatte kutató The Rise and Fall of the Dinosaurs című könyvét. 2018-ban jelent meg, azaz a tudomány rohamos fejlődésének léptékével mérve egy parányit elavultnak számít, a legeslegfrissebb felfedezések nincsnek benne, de ettől még erősen ajánlott. Azt azonban érdemes tudni, hogy az őslénytanon kívül a könyv magáról a szerzőről és a felfedezőútjairól is szól, így kissé szubjektív oldala is van.
De a rémesen gyér, bóvli gyerekkönyvekkel teli magyarországi felhozatalt elnézve már az is nagy fejlődésnek számít, hogy egy ilyen viszonylag modern és nagyszabású könyvet egyáltalán piacra akarnak dobni. Érdemes lesz utánanézni, hogyha kijön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!