Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A villámlással mindig együtt...

A villámlással mindig együtt jár a dörgés?

Figyelt kérdés
Szóval ha mondjuk becsap a villám, az esetek nagy részében dörög is egyet az ég. De olyan van-e, hogy egy villámcsapás után elmarad a dörgés, vagy dörög egyet az ég, de nincs villámcsapás?

2021. júl. 19. 17:00
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
nincs. legfeljebb olyan van, hogy a dörgés már nem jut el hozzád, mert túl messze van a villám.
2021. júl. 19. 17:14
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A dörgés a villám által felhevített levegő lökéshullámszerű szétterjedésének a hangja. Vagy mondhatni, a villám hangja a dörgés. Szóval igen, ezek együtt járnak.
2021. júl. 19. 17:36
 3/9 anonim ***** válasza:
16%
Lehet hogy én voltam süket, de kb 20m-re mellettem csapott be a villám egy villámhárítóba, és nem volt hangja. Nem volt nagy villám, de jól kivehető volt az ív.
2021. júl. 19. 18:41
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Hangja mindig lesz, csak a megfelelően távoli megfigyelőhöz adott esetben nem jut el.
2021. júl. 19. 19:03
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

#3:

[link]

2021. júl. 19. 20:03
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

A dörgés úgy jön létre, hogy a villám (mivel nagyon forró) hirtelen felmelegíti a környező levegőt, ami ennek hatására kitágul.

Ez minden villámnál így van, max nem jut el a füledig, mert a hang rosszabbul terjed mint a fény.

Amúgy az a sercegő hang is ez, mikor a hajad valami műszálastól feltöltődött, csak nagyon kicsiben.

2021. júl. 19. 21:47
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Lehet villám felhők között is, akkor előfordulhat, hogy nem látod de van dörgés. Vagy fényes nappal, ha mögötted volt a villám, nem látod a villanást.

A gömbvillám szerintem nem hangos...

2021. dec. 7. 12:26
 8/9 anonim ***** válasza:
A sima felhővillámoknak megesik hogy nincsen hangjuk ha halványak de a lecsapónak mindig van hangja meg a felhő-felhő villámnak is ha közel van
2022. febr. 8. 18:30
 9/9 anonim ***** válasza:
#3 vannak ilyen villámok amik közel csapnak le és nem szólnak olyan hangosan. Ezek jellemzően vékonyabb villámok 🙂
2022. febr. 14. 14:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!