Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan működik a golyóstól ?...

Hogyan működik a golyóstól ? Hogy tud az a sűrű tinta lefolyni a golyóhoz ?

Figyelt kérdés
Szóval azt értem, hogy a hegyben, egy foglalatban van egy golyó, ami elforog, és magával viszi a festéket. De szétszedve egy tollat azokban olyan sűrű tinta van, hogyha elfogy a golyó körül a tinta, akkor ezer év alatt sem tudna oda lefolyni, hogy újra a tintába érjen a golyó.

#Golyóstól
2021. júl. 18. 20:56
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

Szépen lassan folyik lefelé, ha úgy tartod hogy a gravitáció ezt elősegítse. Van amikor kicsit meg is kell rázni. Vagy ha beszárad akkor melegíteni.

A világűrben viszont tényleg nem működne egy űrállomáson. Oda speciális toll kell vagy ceruza.

2021. júl. 18. 21:09
 2/9 anonim ***** válasza:
90%
Hogyan működik a golyóstoll? [link]
2021. júl. 18. 21:11
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Kapilláris elven folyik le a golyóhoz. De rengeteg silány kínai tollbetét is létezik, amik hosszú állásban kifolynak vagy idő előtt mennek tönkre, mert ahogyan írod, légbuborék keletkezik a tintában és elkezd nem fogni. Ezek mind a rosszul megválasztott tinta vagy a hegy kialakításának hibája.
2021. júl. 18. 22:19
 4/9 Wadmalac ***** válasza:

Elvileg illene a golyó és a tollhegy furata közt a tintának hermetikusan zárnia, ekkor a papíron ragadt tinta helyére a tollhegybe nem jut vissza levegő, a felszabadult térfogat kitöltésére a légnyomás tolja be a további tintát a tollszárból.

Biztosan van szerepe a kapilláris hatásnak is, de önmagában nem biztos, hogy elég lenne.

2021. júl. 20. 13:08
 5/9 A kérdező kommentje:

4: Egyébbként én is azt valószinűsítem, hogy a légnyomás nyomja le a golyó által kihordott tinta helyére, az ujabb tintát. És miután a jó légszigetelés, egy elég bizonytalan állapot, ezért van, hogy van 30 golyóstollam, amiből 27 nem működik, hiába van teli tintával. :)))

Azért is irtam ki a kérdést, mert nem tudom elképzelni, hogy a gravitáció vagy a kapilárishatás megmozdítsa azt a sűrű tintát.

2021. aug. 4. 23:17
 6/9 anonim ***** válasza:

ha golyóval felfelé írsz nem sokáig tart a vonalad. A levegö bejut a golyó és a tollhegy közé. Az általad leírt módon inkább a vákuumhatás dolgozna, de az sem elég. A gravitáció is közre játszik mindenképpen, a tinta lefelé folyik, a golyó csak az egyenletes eloszlást biztosítja a papíron, ill. a tinta kifolyását a betétböl, annyira zár csak.

2021. aug. 6. 09:30
 7/9 Wadmalac ***** válasza:

#6: Vízszintesen elég jól elműködik még a golyóstoll, ha meredek szögben "lóg a segge", akkor jön a gond.

Én ezt nem érezném cáfolatnak a légnyomás munkájára, hiszen esetlegesen a tinta súlya több, mint amennyit azon a kis felületen a légnyomás ellen tud tartani (figyelembe véve azt a szembeni nyomásfelületet is, ami a golyó körül lévő szabadba jutó tintán fennáll, ez visszafelé hat).

2021. aug. 6. 10:11
 8/9 anonim ***** válasza:
Azt viszont érezd cáfolatnak, hogy régebben a rézből készült tollbetétek nem voltak zártak, a felső végük teljesen nyitott volt. Egyébként se valószínű, hogy a zárt tollbetétekben túlnyomás lenne. A légnyomásnak nincs szerepe a dologban sztem. A gravitációnak annál inkább. Meg talán valamilyen másodlagos kémiai kötőerőknek, amik a pici golyó felszíne és a festek között fellépnek.
2021. aug. 6. 11:15
 9/9 Wadmalac ***** válasza:

"Azt viszont érezd cáfolatnak, hogy régebben a rézből készült tollbetétek nem voltak zártak, a felső végük teljesen nyitott volt."

Éppen ez a lényeg, hogy a légnyomás hat, nem egy tárolt túlnyomás. :)

"Meg talán valamilyen másodlagos kémiai kötőerőknek, amik a pici golyó felszíne és a festek között fellépnek."

Ez is biztosan benne van és lehet, hogy ez az adhéziós erő a legerősebb versenyző.

2021. aug. 6. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!