A nagy Levin kérdése:
Mekkora esélye van, hogy egy villanypásztorba belecsap a villám?
Figyelt kérdés
Értem ezt úgy, hogy nagyobb esélye van-e, hogy egy bár alacsony, de több tíz- száz méter hosszú (azt nem tudom, hogy számít-e, hogy feszültség alatt lévő) vezetékrendszerbe belevág a villám, mint bármi egyéb tereptárgyba?2021. júl. 18. 07:54
1/5 anonim válasza:
Érdekes kérdés. A villám eléggé statisztikai alapon működik, nincsen neki olyan szabálykönyve, amelyre hivatkozva minden ballépésért magánzárkába csukják. Nagyfeszültségű laborok szerint a kisülés, ha választhat, a jobban földelt részbe sűrűbben csap. A pásztor madzagja meg a csatt kivételével, hogy úgy fogalmazzak, a levegőben lóg. Ugyanakkor nagy kerület esetén a föld felé mért kapacitása nagy, az meg ugye... Alighanem vonzóbb, mint az ugyanolyan magasságban levő levegő bármelyik pontja.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Elég sok villanypásztor van ország/világszerte. Esetleg valami tapasztalatokon alapuló statisztika?
2021. júl. 18. 11:56
3/5 anonim válasza:
Miután minden villanypásztoros villámcsapásról 100 ezer forint büntetés terhe mellett kell jelenteni, ezért a pásztorok minden vihar idején elfoglalják a figyelőállásaikat és jegyzik a csapások számát. Ezeket a statisztikai hivatal dolgozza fel és közli negyedévenként.
4/5 anonim válasza:
De szerintem nem a vele egy magasságban lévő levegő a másik opció, hanem egy 20 m-es fa, vagy legalábbis 5 m-es bokor. Ami valószínűleg hívogatóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!