Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Boilógia: mi a különbség...

Boilógia: mi a különbség endoszóma és exoszóma között?

Figyelt kérdés

2021. júl. 8. 00:01
 1/8 anonim ***** válasza:

Endoszóma: endo = belsö, a sejt belsejébe füzödik le a membrán, tartalma a sejten kívüli térböl van, pl amikor a sejt bekebelez valamit, tipikus példája a fehérvérsejt

Exoszóma: exo - külsö, a sejtröl a külvilágba füzödik le a membrán, tartalma a sejt belsö teréböl van, pl amikor a sejt kiválaszt valamit, tipikus példája a kiválasztósejt/mirigysejt

2021. júl. 8. 08:12
 2/8 anonim ***** válasza:

Van egy kérdésem is. Egy másik kérdésedben említetted, hogy biológia alapszakot végeztél. Hogy sikerült levizsgáznod, ha ilyen és ehhez hasonló alapvetö kérdéseket írsz ki ide? A sejtbiológia elsö évfolyamos alaptárgy. Melyik intézményben végeztél? Ez konkrétan középiskolai szint, de lehet hogy általános iskolás.

Lustaságból nem keresel rá az interneten? Esetleg a Gyk olvasóit teszteled?

2021. júl. 8. 08:19
 3/8 anonim ***** válasza:

Itt is azt mondja,hogy most végezte el a biológia alapsazkot:

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

2021. júl. 8. 11:27
 4/8 A kérdező kommentje:

#2 Igen, ez amolyan teszt volt. Ez a két szó amúgy is adja önmaga jelentését.

Ám amikor a tudományhoz nem igazán értő korombeli vagy idősebb ismerőseim kérdeztem erről a kettőről, ötletük se volt rájuk.

Az érdekelt, hogy ez a két szó még hiányzik-e a köztudatból, vagy esetleg a tudományos zsargonból is kivették őket.

2021. júl. 8. 13:52
 5/8 anonim ***** válasza:
Ennek eléggé beképzelt szaga van. Átlag embereket szakszavakkal akarsz sarokba állítani, és ettöl azt hiszed hogy okosabb vagy másoknál? Nem jó hozzáállás. Egy kömüves is tud olyat kérdezni töled amihez semmi közöd nem lesz. Aki pedig ért a biológiához nem fog ilyen óvodás kérdésekre válaszolni egy ilyen fórumon.
2021. júl. 8. 15:06
 6/8 A kérdező kommentje:
Ahogy mára a "kromoszóma" szó is bekerült a köztudatba, vmikor talán ezek is be fognak. Arra voltam kíváncsi, hogy ez megtörtént-e már.
2021. júl. 8. 17:05
 7/8 anonim ***** válasza:

Én pl. még nem hallottam a kérdéses kifejezéseke, pedig jó sok sejtbiológiát tanultam. Eszerint ami endocitózis után keletkezik a citoplazmában, az az endoszóma. a

Az exoszómával viszont más lehet a helyzet, mert exocitózis esetén nem fűződik le egy memránnal körülvett testecske a sejten kívüli térbe, hanem az a vakuólum, amiben az exocitózis során kiürìtett cucc volt beleolvad a sejtmembránba. Legalábbis tipikusan.

2021. júl. 8. 23:21
 8/8 anonim ***** válasza:

Az exocitózis nem ugyan az mint az exoszóma. Kijavítom magam annyival, hogy sejtek közötti kommunikáció a feladatuk, tehát #1-ben írt mirigysejtes kiválasztó funkciójuk (pl. emésztöenzimek, váladékok) nincs. Erre rosszul emlékeztem.

[link]

2021. júl. 9. 07:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!