Boilógia: mi a különbség endoszóma és exoszóma között?
Endoszóma: endo = belsö, a sejt belsejébe füzödik le a membrán, tartalma a sejten kívüli térböl van, pl amikor a sejt bekebelez valamit, tipikus példája a fehérvérsejt
Exoszóma: exo - külsö, a sejtröl a külvilágba füzödik le a membrán, tartalma a sejt belsö teréböl van, pl amikor a sejt kiválaszt valamit, tipikus példája a kiválasztósejt/mirigysejt
Van egy kérdésem is. Egy másik kérdésedben említetted, hogy biológia alapszakot végeztél. Hogy sikerült levizsgáznod, ha ilyen és ehhez hasonló alapvetö kérdéseket írsz ki ide? A sejtbiológia elsö évfolyamos alaptárgy. Melyik intézményben végeztél? Ez konkrétan középiskolai szint, de lehet hogy általános iskolás.
Lustaságból nem keresel rá az interneten? Esetleg a Gyk olvasóit teszteled?
Itt is azt mondja,hogy most végezte el a biológia alapsazkot:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
#2 Igen, ez amolyan teszt volt. Ez a két szó amúgy is adja önmaga jelentését.
Ám amikor a tudományhoz nem igazán értő korombeli vagy idősebb ismerőseim kérdeztem erről a kettőről, ötletük se volt rájuk.
Az érdekelt, hogy ez a két szó még hiányzik-e a köztudatból, vagy esetleg a tudományos zsargonból is kivették őket.
Én pl. még nem hallottam a kérdéses kifejezéseke, pedig jó sok sejtbiológiát tanultam. Eszerint ami endocitózis után keletkezik a citoplazmában, az az endoszóma. a
Az exoszómával viszont más lehet a helyzet, mert exocitózis esetén nem fűződik le egy memránnal körülvett testecske a sejten kívüli térbe, hanem az a vakuólum, amiben az exocitózis során kiürìtett cucc volt beleolvad a sejtmembránba. Legalábbis tipikusan.
Az exocitózis nem ugyan az mint az exoszóma. Kijavítom magam annyival, hogy sejtek közötti kommunikáció a feladatuk, tehát #1-ben írt mirigysejtes kiválasztó funkciójuk (pl. emésztöenzimek, váladékok) nincs. Erre rosszul emlékeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!